Linkovi

Novi plan za smanjenje deficita


Obama stiže na skup u gradiću Atkinson u Ilinoisu

Predsednik Barak Obama najavio je da će početkom narednog meseca, posle povratka sa letnjeg odmora i pauze u radu Kongresa, predstaviti plan za smanjenje ogromnog trgovinskog deficita za više od hiljadu i 500 milijardi dolara.

Obama je tokom posete Ilinoisu rekao da njegov predlog nadmašuje cilj koji je zacrtao dvostranački kongresni odbor, u okviru prošlomesečnog sporazuma o podizanju granice zaduživanja. Predsednik je istakao da njegov plan uglavnom predviđa smanjenje troškova, ali da će imati i određene odredbe o prihodima.

Mnogi republikanski zakonodavci protive se povećanju poreza za najbogatije Amerikance i eliminisanju poreskih olakšica za velike korporacije, tvrdeći da će to ugroziti otvaranje radnih mesta i podriti već usporeli ekonomski oporavak. Zvaničnici Bele kuće saopštili su da Obamin predlog obuhvata poreske olakšice, ulaganje u infrastrukturu i pomoć za nezaposlene.

Ilinois je inače bio poslednja stanica predsednikove trodnevne turneje, u okviru koje je stanovnicima Srednjeg zapada predstavio svoje ideje o smanjenju nezaposlenosti. Prethodno je boravio u Minesoti i Ajovi.

XS
SM
MD
LG