Linkovi

Pobeda Santoruma u Luizijani


Republikanski predsednički pretendent Rik Santorum
Republikanski predsednički pretendent Rik Santorum

Predsednički pretendent Republikanske stranke Rik Santorum, zahvalio se pristalicama posle jučerašnje pobede na primarnim izborima u Luizijani, jedanaeste pobede od 34 nadmetanja u izbornom procesu.

U govoru u Viskonsinu – državi u kojoj će se 3. aprila održati naredni primarni izbori – bivši senator iz Pensilvanije je sinoć rekao da ne treba poverovati „znalcima“ koji tvrde da je trka završena. „Mi smo još ovde, mi se i dalje borimo“, rekao je Santorum, koji dobro prolazi u konzervativnim državama na jugu zemlje, mada bivši guverner Masačusetsa Mit Romni i dalje ima veliku prednost u trci za stranačku nominaciju.

Izlazni rezultati sa glasačkih mesta u Luizijani pokazuju da je Santorum osvojio 49 odsto glasova, ispred Romnija sa 27 odsto. Bivši predsednik Predstavničkog doma, Njut Gingrič, plasirao se na treće mesto sa 16 odsto glasova, dok je kongresmen iz Teksasa Ron Pol zaostao sa 6 odsto.

Luizijana donosi ukupno 46 delegatskih glasova, od čega je o 20 odlučeno na jučerašnjem glasanju, dok će ostatak biti opredeljen na državnoj konvenciji u junu. Romni je osvojio 560 od ukupno 1144 delegatska glas potrebna za republikansku predsedničku nominaciju.

XS
SM
MD
LG