Linkovi

Romni i Santorum u trci za Ilinois


Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni govori nakon pobede u Portoriku
Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni govori nakon pobede u Portoriku

U Sjedinjenim Državama i dalje je u toku neizvjesna trka za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, koji će biti rival aktuelnom predsjedniku Baraku Obami na izborima u novembru. Favorit, bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, vodi kada je riječ o podršci partijskih delegata, ali još nije uspio da ostvari ubjedljivu prednost nad glavnim rivalom, konzervativnim bivšim senatorom Rikom Santorumom. Romni je jučer zabilježio novu pobjedu, na primarnim izborima u Portoriku, sa osvojenih više od 80 odsto glasova. Očekuje ga međutim još jedna ključna predizborna nedjelja, prije svega sjutrašnji stranački izbori u ključnoj saveznoj državi Ilinoisu.

Mit Romni odnio je ubjedljivu pobjedu nad Rikom Santorumom na jučerašnjim primarnim izborima u Porotriku. Favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije je, nakon osvojenih više od polovine glasova, dobio i podršku svih delegata.

Zahvaljujem narodu Portorika, koji nam je pomogao da ostvarimo ovu izuzetnu pobjedu. I da napomenem da su svih 20 delegata naši. To su dobre vijesti.”

Romni je već u subotu napustio ostrvo, uvjeren u pobjedu, i doputovao u Ilinois, gdje je nastavio predizbornu kampanju. Ta savezna država ključna je za bivšeg guvernera Masačusetsa, kako bi spriječio Santorumov zamah . Ankete pokazuju da, uoči sjutrašnjih primarnih izbora, Romni ima neznatnu prednost nad bivšim senatorom iz Pensilvanije.

“Cijenim vašu spemnost da glasate sjutra. Vaš glas mi je potreban.”

Romni je takođe oštro kritikovao ekonomsko iskustvo svog glavnog rivala, kao i predsjednika Obame.

“Mislim da jednu osobu sa nedostatkom ekonomskom znanja nećete zamijeniti drugom”

Rik Santorum u međuvremenu je učestvovao na predizbornim skupovima u Luizijani, nastavljajući sa strategijom pridobijanja podrške u južnim, konzervativnijim družavama, nakon pobjeda u Misisipiju i Alabami.

"Svakog dana, kada izađem i razgovaram sa ljudim, stalno čujem istu stvar- molimo se za tebe”.

Bivši senator osvrnuo se i na dosadašnju predizbornu trku.

"Ovo je izborni proces u kojem neko ima ogromnu prednost, novčanu i u kada je riječ o podršci establišmenta. Uprkos tome, nije uspio da završi stvar, čak ni da se približi konačnom cilju. To vam govori da ovdje postoji stvaran nedostatak.”

Za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije potrebna je podrška 1144 delegata.

XS
SM
MD
LG