Linkovi

ECB nudi nove zajmove


Šef Evropske centralne banke Mario Dragi na konferenciji za novinare u Frankfurtu
Šef Evropske centralne banke Mario Dragi na konferenciji za novinare u Frankfurtu

Evropska centralna banka izdala je još 712 milijardi dolara u zajmovima grupi od 800 banaka širom Evrope u novom nastojanju da pospeši evropsku ekonomiju i pomogne njen oporavak od nagomilanih državnih dugova.

Trogodišnji zajmovi izdati su uz niske kamatne stope od jednog procenta. Evropska centralna banka nada se da će novi zajmovi, povrh 657 milijardi dolara odobrenih u decembru, omogućiti evropskim privatnim bankama da ublaže nestašicu gotovog novca i odobravaju nove kredite preduzećima i pojedincima.

S obzirom da je nekoliko dugovima ophrvanih zemalja u 17-članom bloku evrozone uvelo stroge mere štednje, Evropska unija navodi da bi ekonomija evrozone ove godine mogla da zapadne u blagu recesiju. Ali kako banke sada imaju više novca za pozajmljivanje, ekonomija kontinenta bi mogla da dobije neophodni podstrek.

U međuvremenu, radnici u nekoliko evropskih gradova održali su nove proteste zbog mera štednje, navodeći da nepravedno snose teret smanjenja plata, penzija i socijalnih programa. Članovi grčkih sindikata napustili su radna mesta i okupili se u Atini nekoliko sati pošto je grčki parlament usvojio znatna smanjenja plata i penzija, kako bi izašao u susret zahtevima međunarodnih kreditora.

XS
SM
MD
LG