Linkovi

Večeras glasanje u Arizoni i Mičigenu


Kandidati na republikanskim predsedničkim primarnim izborima u Miccigenu i Arizoni, Mit Romni, Rik Santorum, Ron Pol i Njut Gingrič
Kandidati na republikanskim predsedničkim primarnim izborima u Miccigenu i Arizoni, Mit Romni, Rik Santorum, Ron Pol i Njut Gingrič

Birači danas izlaze na birališta u rodnoj državi republikanskog predsedničkog pretendenta Mita Romnija, na ključnim primarnim izborima koji bi mogli da izmene kurs nepredvidive republikanske predsedničke trke.

Romni je svojevremeno uživao prednost u Mičigenu, gde je njegov otac bio popularni guverner, ali sada nastoji da izbegne mogućnost neprijatnog poraza od glavnog rivala, Rika Santoruma. Bivši senator iz Pensilvanije stiče sve veću podršku javnog mnjenja posle pobede u tri države ranije ovog meseca - Koloradu, Minesoti i Mizuriju.

Danas će u okviru izbora za republikanskog predsedničkog kandidata, koji će biti protivnik demokratskom predsedniku Baraku Obami na novembarskim izborima, glasati i birači u Arizoni.

Sudeći po najnovijim anketama javnog mnjenja u Mičigenu Santorum i Romni su u tesnoj trci. Njih dvojica bi mogli da podele delegate iz te države zbog toga što ih Mičigen dodeljuje na osnovu proporcije dobijenih glasova. U Arizoni - gde pobednik osvaja sve delegatske glasove iz te države - ankete pokazuju da Romni vodi ispred Santoruma.

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni ima teškoće u sticanju podrške socijalnih konzervativaca koji podržavaju Santoruma.

Teksaški guverner Ron Pol i bivši spiker Predstavničkog doma Njut Gingrič daleko zaostaju. Gingrič je danas preselio svoju kampanju u južnu državu Džordžiju, koju je predstavljao u Kongresu pre dve decenije, dok se kampanja Rona Pola seli u Virdžiniju.

XS
SM
MD
LG