Linkovi

Oštar duel Romnija i Gingriča


Republikanski predsednički pretendenti Mit Romni i Njut Gingrič
Republikanski predsednički pretendenti Mit Romni i Njut Gingrič

Vodeći kandidati za predsedničku nominaciju Republikanske stranke oštro su se sukobili na sinoćnoj debati na Floridi, gde će 31. januara biti održani naredni primarni izbori.

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni oštro je napao rivala Njuta Gingriča, podstaknut njegovom neočekivanom pobedom na prošlonedjeljnim primarnim izborima u Južnoj Karolini. Romni je kritikovao Gingričeve postupke tokom i nakon poliitčke karijere, uključujući i period kada je bio na položaju predsedavajućeg Predstavničkog doma.

“U pitanju je liderstvo. Predsjedavajući je imao priliku da bude lider 1994, ali je na kraju svog četvorogodišnjeg mandata morao da podnese ostavku osramoćen. Došao je u Vašington 1970-ih. U tom periodu, moje prvo zaposlenje bilo je na najnižem nivou u jednoj konsultantskoj firmi. 1990-ih, morao je da podnese ostavku na mesto predsednika Predstavničkog doma zbog skandala. Ja sam bio u prilici da napredujem i vodim Zimske olimpijske igre. Tokom petnaest godina od napuštanja položaja, predsednik je radio u Vašingtonu kao lobista''.

Romni je upotrebio izraz lobista kako bi opisao Gingričev posao konsultanta za gigantsku hipotekarnu kompaniju “Fredi Mek”, koju mnogi okrivljuju da je dopinela krizi u stambenom sektoru. Njut Gingrič je međutim odbacio Romnijeve optužbe.

"Upravo je izneo najmanje četiri tvrdnje koje nisu tačne. Ne želim međutim da gubim vreme na njima. Američka javnost zaslužuje raspravu o tome kako pobediti Baraka Obamu i šta ćemo uraditi u pogledu ekonomije. Mislim da je ovo najgora vrsta trivijalne politike.”

Gingrič ulazi u naredne primarne izbore, 31. januara, sa zamahom nakon prošlonedeljne pobede nad Romnijem i ostala dva republikanske rivala, bišim senatorom iz Pensilvanije Rikom Santorumom i kongresmenom iz Teksasa Ronom Polom, u Južnoj Karolini.

XS
SM
MD
LG