Linkovi

Hantsmen odustao od kandidature


Bivši guverner Jute Džon Hantsmen sa suprugom na konferenciji za novinare na kojoj je objavio da odustaje od kandidature za predsedničku nominaciju Republikanske stranke

Bivši američki ambasador u Kini, Džon Hantsmen, ispao je iz trke za predsedničku nominaciju Republikanske stranke i podržao predvodnika nadmetanja, bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija.

Hantsmen je vodio kampanju u Južnoj Karolini, uoči primarnih izbora u subotu na kojima se bira kandidat koji će se suprotstaviti predsedniku Baraku Obami na nacionalnim izborima u novembru. S obzirom da predizborne ankete pokazuju da Hantsmenova kandidatura dobija mršavu podršku, on je danas saopštio da prekida kampanju.

Bivši guverner Jute je izjavio da je bez obzira na razmimoilaženja sa Romnijem, predvodnik republikanske trke „najspremniji“ za nadmetanje sa Obamom. Pre svega nekoliko dana, Hantsmen je kritikovao način na koji je Romni godinama vodio firmu „Bejn kapital“ i njegovu ulogu u otpuštanju službenika otkupljenih kompanija. Na oproštajnoj konferenciji za novinare, Hantsmen je kritikovao ton republikanske kampanje i međusobne verbalne napade kandidata.

Čak i uz ograničenu podršku koju ima, Hantsmenova podrška bi mogla dodatno da poveća Romnijeve šanse, s obzirom da ankete već pokazuju da je on favorit među republikancima i u Južnoj Karolini i na nacionalnom nivou. Pored Romnija, kampanju nastavljaju još četiri pretendenta: liberalni teksaški kongresmen Ron Pol, guverner Teksasa Rik Peri, bivši senator iz Pensilvanije Rik Santorum i bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič. Do glasanja u Južnoj Karolini, kandidati će učestvovati u debatama večeras i u četvrtak.

XS
SM
MD
LG