Linkovi

Rivali oštro kritikuju Romnija


Jedan od predsedničkih pretendenata republikanske stranke, Njut Gingrič

Dva dana pre prvih primarnih izbora u Sjedinjenim Državama, šest republikanaca koji se nadmeću za stranačku predsedničku nominaciju, okupili su se na drugoj debati u protekla dva dana.

Tokom jučerašnje debate u Nju Hempširu, državi na severoistoku zemlje u kojoj se u utorak održavaju izbori, bivši guverner Masačusetsa Mit Romni je bio izložen oštrim kritikama svojih rivala. Romni je danas branio svoj dosadašnji rad, tražeći smanjenje državnih troškova umesto povećanja poreza za koje se zalaže predsednik Barak Obama.

Romni je zapravo ponovio uobičajenu temu Republikanske partije. Vodećeg kandidata za nominaciju, napali su bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič i bivši senator iz Pensilvanije Rik Santorum, ističući da je svojevremeno vodio privatnu investicionu firmu.

Mnogi posmatrači podsećaju da je ta firma otpustila stotine zaposlenih, donoseći profit investitorima. Najveći deo debate proteklih meseci je usredsređen na otvaranje radnih mesta radi smanjenja nezaposlenosti. I Gingrič i Santorum se smatraju konzervativnijim od Romnija.

Tri preostala republikanska pretendenta – član Predstavničkog doma Ron Pol, guverner Teksasa Rik Peri i bivši američki ambasador u Kini Džon Hantsmen – veći deo debate su iskoristili za međusobno kritikovanje i napade na Romnija. Rezultati primarnih izbora u Nju Hempširu, gde ankete pokazuju da Romni ima ubedljovo vođstvo, smatraju se važnim pokazateljem ko će od kandidata verovatno osvojiti republikansku nominaciju.

XS
SM
MD
LG