Linkovi

Nova teroristička zavera u SAD


Optuženi Hoze Pimentel (D) u sudnici sa advokatom

Policija u Njujorku uhapsila je čovjeka za kojeg tvrdi da je planirao bombaške napade na pošte, policijska vozila i vojnike koji su se vraćali iz Iraka i Avganistana. Osumnjičeni Hoze Pimentel, kako je saopštio gradonačelnik Majkl Blumberg, optužen je za krivična djela povezana sa terorizmom.

Riječ je o scenariju na koji često upozoravaju brojni bezbjednosni eksperti - simpatizer terorističkih organizacija amostalno planira napade. Dvadesetsedmogodišnjak, poznat i kao Muhamed Jusuf, kasno sinoć izveden je pred sud, po brojnim optužbama povezanim sa terorizmom.

“Osumnjičeni je bio takozvani vuk samotnjak, ogorčen zbog prisustva američkih trupa u Iraku u Avganistanu i inspirisan Al Kaidinom propagandom. On nije bio dio veće zavjere, koja potiče iz inostranstva. Hoze Pimentel predstavlja upravo prijetnju na koju upozoravaju direktor FBI Robert Maler i njegovi eksperti, dok američka vojska i obavještajne agencije umanjuju sposobnost Al Kaide da izvodi velike napade”, kazao je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Vlasti navode da je Pimentel bio pod policijskom prismotrom dvije godine i da je uhapšen tokom vikenda zato što je bio spreman da svoj plan sprovede u djelo.

“Događaj koji ga je, po našem mišljenju, stvarno podstakao na akciju je ubistvo Anvara al-Avlakija, koje se dogodilo 30 septembra”, naglasio je komesar Njujorške policije, Rejmond Keli.

Policija ističe da je osumnjičenog, kojeg opisuje kao simpatizera Al Kaide, dijelio sam sat od sastavljanja eksplozivne naprave.

“Kao i u drugim terorističkim zavjerama, Pimentel je sa jednostavne priče o takvim djelima prešao na akciju odnosno pravljenje bombe. Pratio je upustva iz časopisa Anvara al-Avlakija kako bi pribavio komponente za bombu i sastavio ih. Oslanjao se na ozloglašeni članak pod nazivom ‘Kako da napravite bombu u kuhinji svoje majke”, navodi Keli.

Pimentelove navodne mete bile su vladini službenici, vojnici i zvaničnici. Advokati navode da njihov klijent nije pokušavao ništa da sakrije i da je imao javni profil na internetu.

Ovo je slučaj gdje antiteroristička jedinica Njujorške policije donese odluku da upotrijebi svoje finansije kako bi krenula u akciju protiv nekog ko je otvoren i za koga tvrde da je terorista. Mislim da je riječ o pogrešnim mjerama, ali tu smo gdje smo”, rekao je advokat Džozef Zabloki.

Susjedi osumnjičenog izrazili su zaprepašćenje kada su čuli za hapšenje.

“Dobro je što je djelovao sam. Ali, ovo je stvarno nevjerovatno. Šokirana sam.”

“Ne očekujete da će se to dogoditi u vašem susjedstvu, ali prepostavljam da je u ovim vremenima sve moguće. Mislim da je prilično zastrašujuće što je tako blizu kuće.”

Hoze Pimentel optužen je za zavjeru za pravljanje bombe u terorističke svrhe i posjedovanje instrumenata za sprovođenje nasilja. Nakon jučerašnjeg pretresa, zadržan je u pritvoru s obzirom na to da mu je odbijen zahtjev za puštanje na slobodu uz kauciju. Gradonačelnik Njujorka istakao je da je riječ o 14-oj sličnoj zavjeri za napad na grad.

XS
SM
MD
LG