Linkovi

Panetini prioriteti na novom položaju


Kandidat za sekretara za odbranu SAD, Lion Peneta, svedoči u Senatskom odboru za oružane snage, 9. juni, 2011.

Kandidat za američkog sekretara za odbranu, Lion Paneta, kaže da će njegov prvi zadatak u Pentagonu biti da obezbedi pobedu Sjedinjenih Država u konfliktima u kojima su angažovani američki vojnici, uključujući Irak i Avganistan.

Paneta, koji je trenutno na čelu Centralne obaveštajne agencije, svedočio je danas u senatskom Odboru za oružane snage u okviru procesa potvrđivanja nominacije.

Paneta je rekao da Sjedinjene Države u Avganistanu moraju da nastave borbu protiv Talibana, obuku avganistanskih bezbednosnih snaga i pomoć tamošnjoj vladi da preuzme kontrolu u zemlji.

On je istakao da u Iraku, Sjedinjene Države moraju da obezbede da vojska i bezbednosne snage budu spremni da brane svoju državu kako bi postala stabilna demokratija u, kako se izrazio, veoma važnom regonu sveta.

Paneta je istakao da je ovo vreme istorijskih promena i priznao da su Sjedinjene Države suočene sa brojnim izazovima i opasnim neprijateljima. Medjutim, on je ukazao da ima razloga sa samouverenost, dodavši da je pošlomesečna operacija pod rukovodstvom CIA-e, u kojoj je ubijen Osama bin Laden, pružila Sjedinjenim Državama najveću šansu od terorističkih napada 2001. da poraze Al Kaidu, ali da Vašington mora da nastavi sa tim pritiskom.

XS
SM
MD
LG