Linkovi

Američka pomoć za žrtve poplava


Američki funkcioneri ističu da imaju dugoročnu obavezu da pomognu da se Pakistan oporavi od jedne od najtežih elementarnih nesreća u svojoj istoriji. Tri nedelje monsunskih kiša donele su poplave u kojima se udavilo oko 1600 ljudi, a 20 miliona stanovnika je ugroženo. Američka pomoć ima i drugi cilj – poboljšanje slike o Americi u Pakistanu.

Američki vojni helikopteri dostavljaju pomoć ljudima na pakistanskim područjima najteže pogođenim poplavama. Državni sekretarijat kaže da je vrednost američke pomoći regionima pogođenim poplavama već dostigla ukupno 76 miliona dolara. Specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk, nada se da će se ta pomoć pamtiti.

Narod u Pakistanu će videti da kada dođe do krize, nisu tu Kinezi, nisu Iranci, nisu druge zemlje. Nije ni Evropska unija, nego Sjedinjene Države.“

Iza njegove izjave je nedavno povećanje antiameričkog raspoloženja u Pakistanu. Prema studiji Istraživačkog centra „Pju“, gotovo 60 odsto pakistanskih ispitanika opisuje Sjedinjene Države kao neprijatelja. Mnogi od njih se protive udarima američkih bespilotnih letelica na pobunjenike na plemenskim područjima duž granice s Avganistanom.

Ipak, pojedini stanovnici Doline Svat, izjavili su za američku televiziju da su zahvalni Sjedinjenim Državama na pomoći žrtvama poplava.

„Amerika, oni pomažu ljudima u nevolji.“

Svejedno, mnogi Pakistanci su nezadovoljni sporim reagovanjem sopstvene vlade. Nezadovoljni stanovnici su juče u Pandžabu palili automobilske gume i blokirali puteve.

Ujedinjene nacije su uputile apel za prikupljanje 460 miliona dolara, ali humanitarne organizacije kažu da pomoć pristiže sporo i da je do sada prikupljeno svega 27 odsto tražene sume. U Briselu je juče saopšteno da Evropska unija razmatra povećanje pomoći.

S obzirom da su razmere poplava najveće i najteže u proteklih 80 godina, moguće je da pomoć koju je za sada odobrila Evropska komisija ne bude dovoljna“, saopštio je portparol EU Feran Tardeljas Espuni.

Druga velika briga su boleštine. Ujedinjuene nacije kažu da je tri i po miliona dece u opasnosti od bolesti izazvanih zagađenom vodom.

Portparol EU je saopštio da će čak šest miliona ljudi biti u opasnosti od dijareje i dizenterije, ukoliko darodavci ne obezbede veću pomoć. On je upozorio da bi moglo da dođe do – kako je rekao – „drugog talasa smrti“.

XS
SM
MD
LG