Linkovi

Pripreme američkih atletičara


Američki atletičarski olimpijski tim pripremaće se za Olimpijske igre daleko od londonske gužve.
Američki atletičarski olimpijski tim pripremaće se za Olimpijske igre daleko od londonske gužve.

Više od 200 olimpijskih reprezentacija će se uskoro okupiti u Londonu, gde će se takmičiti za medalje u desetinama sportskih disciplina.

London će uskoro biti prepun sportista, navijača, zvaničnika i dostojanstvenika... Međutim, američki atletičari će izbeći gužvu i pritisak u gradu domaćinu, jer će se smestiti oko 200 kilometara severnije, u Birmingemu.

Zakrčeni London će tokom Olimpijade biti još zakrčeniji. Međutim, američki atletičari će biti u mirnijoj sredini u Birmingemu, gde će se privikavati na vremensku razliku, pokušavati da mimoiđu pritisak uoči takmičenja i obavljati završne pripreme. Predsednik lokalnog Gradskog saveta Majk Vitbi, uspeo je da dovede u svoj grad reprezentacije Sjedinjenih Država i Jamajke i, takođe, kako kaže, da donese poslove u vrednosti od preko 30 miliona dolara.

Ovde će trenirati američki atletičari. Ovo je stadion ‘Aleksander’. Izdvojili smo mnogo, mnogo miliona funti za doterivanje stadiona. Presvukli smo atletsku stazu. U stvari smo ispravili i uobličili stazu tako da je poptpuno ista kao ona na kojoj će trčati u Londonu.

Američki atletičari koji su u februaru u Brimingemu učestvovali na nadmetanju u dvorani bili su vrlo zadovoljni planom.

„Mislim da je posebno sjajna za srednjoprugaše, ima mnogo traka za trčanje. Ljudi govore engleski. Vreme je pristojno“, kaže Morgan Juseni.

„Bio sam ovde kad su prvi put došli da ocene mesto. Za nas, dugoprugaše, potrebna nam je šljaka, treba nam nešto gde možete duže da trčite. Birmingem to ima“, navodi atletičar Bernard Lagat.

Birmingem ima dugu sportsku istoriju, sa mnoštvom objekata koje gostujući olimpijski timovi mogu da koriste. I predsednica američke atletičarske reprezentacije, bivša atletičarka Stefani Hajtauer, kaže da Birmingem takođe ima atmosferu koja će njenom timu omogućiti da se opusti i pripremi za nadmetanja.

Kad god odemo u neku stranu zemlju, hteli bismo da napravimo ‘kuću daleko od kuće’. Mnogo puta kada odemo u bilo koju zemlju koja je domćan, nemate tako autentičnu priliku da to uradite. Ali u gradu kao što je Birmingem, sa multikulturalnom atmosferom, grad u priličnoj meri predstavlja ono što što je naš tim, kako se oseća.“

Međutim, dovođenje tima u Birmingem ima i jednu lošu stranu. Grad je sat i po udaljen od Londona, čak i najbržim vozovima.

Sportisti će doputovati u Olimpijsko selo nekoliko dana pre takmičenja, ali zvaničnici tima ne žele da oni troše previše vremena na prevoz, ili da brinu o rasporedu takmičenja.

„Jasno je da su oni to razmotrili i nisu videli da je to problem. Naprotiv, jasno je da su se izmakli od vreve u prestonici i mogu da se koncentrišu na brojne zlatne medalje koje žele da osvoje“, kaže lider gradskog saveta Majk Vitbi.

Olimpijske sportiste će posmatrati milioni gledalaca širom sveta. Ali američki atletičarski tim će obaviti završne pripreme daleko od svetlosti reflektora, u relativno opuštenom ambijentu udaljenom 200 kilometara.
XS
SM
MD
LG