Linkovi

BP prebacuje krivicu


Britanski naftni gigant „Britiš petroleum“ saopštio je da je više kompanija i izvođačkih ekipa odgovorno za katastrofalno izlivanje nafte u Meksičkom zalivu.

U danas objavljenom internom izveštaju, „BP“ ukazuje da je nesreća posledica složene serije mehaničkih grešaka, ljudskih procena i inženjerskih projekata. U izveštaju se nagoveštava da je loš cementni zatvarač naftne bušotine omogućio prodor gasa i tečnosti u cev.

Posada naftne platforme više od četrdeset minuta nije zapazila da se na površini pojavljuje ugljovodonik.Kada su izbili na površinu, gas i nafta su direktno prodrli u naftnu bušotinu gde su se zapalili i eksplodirali. Bez obzira na eksploziju, „BP“ ukazuje da je zatvarač koji sprečava eksploziju na morskom dnu, trebalo automatski da zatvori bušotinu, ali se to nije dogodilo, tako da je došlo do izlivanja nafte.

Toni Hejvord, koji odlazi sa položaja izvršnog direktora „BP-ja“, rekao je da su u nesreću umešani i njegova kompanija, ali i „Halibarton“ i „Transoušen“. Izveštaj je načinjen na osnovu četvoromesečne istrage koju je predvodio šef odseka za bezbednost i rad „Britiš petroleuma“. Istovremeno, američki Sekretarijat za pravosuđe i druge vladine komisije nastavljaju svoje istrage.

XS
SM
MD
LG