Linkovi

Zatvorena bušotina u Meksičkom zalivu


U Meksičkom zalivu, radnici su konačno savladali naftnu bušotinu Dipvoter horajzon i prekinuli jednu od najvećih ekoloških katastrofa u istoriji Sjedinjenih Država. Preostaje još samo detalj – uskoro treba da budu završene i pomoćne bušotine. U svakom slučaju, operacija zapušavanja bušotine je uspešna – posle izlivanja 205 miliona galona nafte u more.

107 dana od početka izlivanja nafte u Meksički zaliv, Britiš petroleum je objavio važnu pobedu. Najnovijim postupkom, takozvanim „statičkim zapušavanjem“, bušotina je po svemu sudeći permanentnio zatvorena. Inženjeri su osam sati upumpavali u pukotinu mulj i uspeli da stabilizuju pritisak.

Dugačka bitka za konačno zapušavanje pukotine i zaustavljanje izlivanja nafte konačno se približila završetku“, kazao je predsednik Barak Obama.

Ovo je međutim samo polovina postupka – druga polovina je upumpavanje betona u donji deo bušotine, da bi se posao konačno završio. Poklopac težak 75 tona tri nedelje je sprečavao izlivanje, ali je to bilo samo privremeno olakšanje.

Prema novim procenama vladinih eksperata, pre toga, iz bušotine je isteklo gotovo pet miliona barela nafte, što ovu nesreću čini najvećim slučajnim izlivanjem nafte svih vremena.

Bela kuća je danas objavila da je došlo do „važne prekretnice“. Prema proceni federalne vlade, 75 odsto nafte koja se izlila u more je nestalo.

Rekla bih da je dobra vest to što izgleda da je najveći deo izlivene nafte nestao. Na to nam ukazuju početne procene naših stručnjaka. Obuzdavanje, spaljivane, prikupljanje, izgleda da je bilo uspešno“, istakla je Kerol Brauner, savetnica Bele kuće za energetiku.

Ipak, ona je upozorila da se stanovnici duž obale Meksičkog zaliva možda nisu potpuno oslobodili nafte.

I dalje će biti kuglica katrana, mrlja od nafte, ali bi toga trebalo da bude znatno manje.“

Senatski odbor je na današnjem pretresu, pitao vladine stručnjake o korišćenju hemijskih razređivača u Zalivu.

Dugoročne posledice po živi svet u moru su još nepoznate. Bi Pi je koristio velike količine hemikalija“, naveo je okeanolog Pol Anastas.

Penzionisani admiral Obalske straže Ted Alen, koji je nadgledao radove u Meksičkom zalivu, izjavio je da bušotina više nije opasna, ali da će možda proteći nedelje pre objavljivanja konačne pobede.

XS
SM
MD
LG