Linkovi

Direktor BP-a u Kongresu


Izvršni direktor Britiš petroleuma Toni Hejvord izvinio se američkom narodu zbog katastrofalnog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu i rekao da ta nesreća nije smela da se dogodi.

Tokom svedočenja pred članovima jednog istražnog pododbora u Predstavničkom domu, Hejvord je rekao da BP čini sve što može da obezbedi oštećenu bušotinu i stavi pod kontrolu isticanje nafte, čija se količina procenjuje na čak 60 hiljada barela, odnosno više od 7 miliona litara dnevno.

Članovi kongresnog pododbora postavljali su Hejvordu veoma oštra pitanja. Predsedavajući pododbora, demokrata Bart Stupak, optužio je kompaniju za opasne propuste u izgradnji kako bi se uštedeli vreme i novac. On je ispitivao Hejvorda o oštećenoj bušotini, bezbednosnim merama koje BP preduzima i dosadašnjem uticaju te kompanije na čovekovu sredinu.

Republikanac Džo Barton izvinio se međutim Hejvordu zbog, kako je rekao, "političke iznude" 20 milijardi dolara, juče u Beloj kući. Direktori Britiš Petroleuma su nakon sastanka sa predsednikom Obamom obećali da će izdvojiti tu sumu za nezavisni fond za nadoknadu štete stanovnicima koji su pogođeni katastrofom.

XS
SM
MD
LG