Linkovi

Obama: Nateraćemo BP da nadoknadi štetu


Predsjednik Barak Obama saopštio je američkom narodu da će Britiš Petroleum morati da plati za svu štetu nanijetu ogromnim izlivanjem nafte u Meksički zaliv. Obama se prvi put, od preuzimanja dužnosti, obratio naciji iz Ovalne kancelarije.

Osam nedjelja nakon eksplozije naftne bušotine Britiš Petroleuma u kojoj je poginulo 11 osoba, a velika količina nafte počela da se izliva u Meksički zaliv, predsjednik Obama rekao je da će američka vlada osigurati da kompanija odgovora za katastrofu.

"Budite međutim uvjereni da ćemo pokušati da zaustavimo izlivanje sa svim raspoloživim sredstvima, koliko god vremena bude trebalo, Natjeraćemo BP da plati za štetu koju je prouzrokovao. Uradićemo sve što treba kako bi pomogli da se Zaliv i lokalno stanovništvo oporave od ove tragedije”.

Obama je dodao da će na sjutrašnjem sastanku zahtijevati od zvaničnika Britiš Petroleuma da uspostave fond, pod nezavisnom kontrolom, za nadoknadu štete žrtavama.

"Sjutra ću se sastati sa predsjedavajućim BP-ija i obavijestiti ga da treba da izdvoji neophodna sredstva za nadoknadu štete radnicima i vlasnicima preduzeća koji trpe posljedice zbog nemara kompanije.”

Neposredno nakon predsjednikovog govora, BP je izdao saopštenje u kome je naveo da dijeli Obamin cilj da se očisti naftna mrlja i pomogne onima koji su pogođeni katastrofom.

Predsjednik se vratio u Vašington nakon dvodnevne posjete saveznim državama u Meksičkom zalivu. Naciji se obratio nekoliko sati nakon što je vlada saopštila da se u zaliv dnevno izliva od 35 do 60 hiljada barela nafte dnevno. Prethodna procjena bila je 40 hiljada.

Obama je večeras zatražio da se donese plan za dugoročni oporavak regiona od ekoloških i prirodnih katastrofa, među kojima su uragani Katrina i Rita. Takođe je najavio formiranje nacionalne komisije za razmatranje uzroka trenutne katastrofe u Meksičkom zalivu, koja bi trebalo da preporuči nove standarde u pogledu bezbjednosti i zaštite životne sredine.

"Prije nekoliko mjeseci, odobrio sam prijedlog za razmatranje nove, ograničene podmorske eksploatacije nafte uz uvjeravanje da će biti potpuno bezbjedna, da će se koristiti odgovarajuća tehnologija i da će biti preduzete mjere opreza. To očito nije bio slučaj sa bušotinom Britiš Petroleuma i ja želim da znam zašto.” “

Obama je takođe objavio da će bivši federalni tužilac Majkl Bromvič biti na čelu oštro kritikovane vladine agencije koja nadzire energetski sektor.

"Njegove zaduženje je da narednih nekoliko mjeseci izgradi organizaciju koja će budno pratiti naftnu industriju, a ne biti njen partner.”

Bromvičeva prethodnica podnijela je ostavku prošlog mjeseca, dok će agencija biti podijeljena u tri odvojena odsjeka.

Predsjednik Obama takođe je uputio apel za okončanje zavisnosti Sjedinjenih Država od uvozne nafte i za upotrebu takozvane čiste energije.

Uoči predsjednikovog govora, lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Džon Bejner kazao je da je reakcija Obamine administracije na izlivanje nafte neadekvatna i neorganizovana. Prema novom istraživanju javnog mnjenja, koje je sproveo Asošijeted Pres, 52 odsto Amerinaca ne podržava način na koji predsjednik rješava situaciju u Meksičkom zalivu, što je porast u odnosu na maj.

XS
SM
MD
LG