Linkovi

Obama se večeras obraća naciji


Predsednik Barak Obama nastavio je danas obilazak regiona Meksičkog zaliva, uoči večerašnjeg obraćanja naciji preko televizije tokom koga će izneti planove svoje administracije o hvatanju u koštac sa obimnim izlivanjem nafte u tom regionu. To će biti njegov prvi govor iz Ovalne kancelarije.

Predsednik će održati govor nekoliko sati nakon porvatka u Vašington iz Floride, na čijim plažama se već primećuju tragovi nafte koja već 57. dan kulja iz podmorske naftne bušotine.

Bela kuća saopštava da će Obama takodje diskutovati o planovima administracije da ubrza obradu zahteva za nadoknađivanje štete nastale od naftne mrlje onima koji su direktno pogodjeni tom krizom.

U medjuvremenu, izvršni direktori Britiš petroleuma će od danas u jednom odboru američkog Kongresa biti podvrgnuti trodnevnom ispitivanju o tome kako sprovode operaciju saniranja oštećene bušotine.

Dvojica američkih zakonodavaca koji će ispitivati direktora Britiš petroleuma, Tonija Hejvarda, kažu da imaju ozbiljna pitanja o dokumentima koji ukazuju da je BP preuzeo prevelike rizike kako bi smanjio troškove tokom bušenja na mestu gde je došlo do nesreće.

XS
SM
MD
LG