Linkovi

Izlivanje nafte dvostruko veće


Izlivanje nafte dvostruko veće

Nova istraživanju pokazuju da se u Meksički zaliv izlilo možda dvostruko više nafte nego što se prvobitno procjenjivalo. Iz Američke obalske straže u međuvremenu je saopšteno da će Britiš Petroleum rasporediti tankere za prikupljanje izlivene nafte najranije u julu, pod uslovom da uspiju najnoviji napori za njeno izvlačenje na površinu.

Ekološka katastrofa u Meksičkom zalivu i dalje se pogoršava. Vlada sada procjenjuje da se dnevno možda izliva i do 40 hiljada barela nafte.

“To je veoma zastrašujuće za sve, zato što još nije zaustavljeno ”, kaže Tajron Edvards, stanovnik Luizijane.

Prvobitna procjena Britiš Petroleuma bila je hiljadu barela dnevno. Ispostavilo se međutim da su naučnici bili mnogo precizniji.

“Nakon što smo razmotrili situaciju, shvatili smo da su naše procjene od 25 do 30 hiljada barela dnevno vjerovatno bile prilično konzervativne”, naglasio je Ian Mekdonald sa univerziteta države Floride.

U zaliv se do sada možda već izlilo 87 miliona galona sirove nafte. Za lokalno stanovništvo posljedice se katastrofalne, i kada je riječ o životnoj sredni i o ekonomiji.

“Ribnjaci su zatvoreni zbog nafte. Naftna industrija će takođe trpjeti posljedice zbog moratorijuma na bušenje. Sve to negativno utiče na nas”, kaže Drejk Porter iz Privredne komore.

Akcije BP-ija u međuvremenu padaju, kako se povećavaju procjene količine izlivene nafte. Kompanija je međutim konačno pristala da ubrza isplatu nadokanada stanovnicima u zalivu, koje bi mogle da ih koštaju i do 14 milijardi dolara. Izvršni direktor Toni Hejvord očekuje se na sastanku sa predsjednikom naredne sedmice u Bijeloj kući.

“Želimo da osiguramo da se razmotre određena pitanja, da sastanak bude produktivan i da se postigne napredak”, naveo je Ted Alen, koji nadgleda operacije u Meksičkom zalivu.

Alen je na današnjoj konferenciji za novinare takođe saopštio da je Britiš Petroleum ponudio novi plan, prema kome bi bio udvostručen kapacitet kompanije da izvlači i prikuplja izlivenu naftu.

“Do kraja juna bićemo u mogućnosti da izvlačimo do 38 hiljada barela nafte dnevno. Novi sistem, koji bi trebalo da bude izgrađen do sredine jula i koji između ostalog predviđa raspoređivanje većeg broja tankera i upotrebu fleksibilnijih cijevi, povećaće taj kapacitet na 50 hiljada barela dnevno.

BP trenutno izvlači 28 hiljada barela nafte dnevno.

XS
SM
MD
LG