Linkovi

Obama i zakonodavci o izlivanju nafte


Američki predsednik Barak Obama sastao se danas sa vodećim predstavnicima američkog Kongresa kako bi razgovarali o naftnoj mrlji u Meksičkom zalivu.

Obama je posle tih razgovora rekao da obe stranke podržavaju promenu zakona kako bi se u budućnosti bolje sprečile slične katastrofe ili bolje odgovorilo na njih. Američki predsednik je novinarima rekao da važeći zakoni nisu odgovarajući za katastrofe poput one u Meksičkom zalivu, pošto su uvedeni pre nego što je naftna industrija razvila tehnologiju veoma dubokog podvodnog bušenja.

On je takođe dodao da je zakonodavce obavestio o nastojanjima koja federalna vlada preduzima u vezi sa naftnom mrljom. Predsednik se u Beloj kući sastao i sa porodicama 11 radnika koji su poginuli u eksploziji naftne platforme pre sedam nedelja.

U međuvremenu, admiral Obalske straže Ted Alen, koji rukovodi federalnim operacijama u vezi sa mrljom, izjavio je da se napori da se spreči izlivanje nafte nastavljaju i da je u poslednja 24 sata prikupljeno skoro 16 hiljada barela.

XS
SM
MD
LG