Linkovi

BP izvlači veće količine nafte


Zvaničnici američke administracije saopštili su na današnjim pretresima u Kongresu da će vlada utvrditi osnovni uzrok izlivanja nafte u Meksičkom zalivu i da će krivci odgovarati. Admiral Ted Alen saopštio je da napori da se zaustavi izlivanje i dalje napreduju, ali da još nije spreman da proglasi pobjedu s obzirom na to da se još ne zna koliko se tačno nafte izliva.

Turisti u pojedinim djelovima Floride prvi put su obaviješteni da ne smiju da plivaju ili love ribu. U tom području i obližnjim mjestima, ubrzo su se pojavile teške naslage nafte.

“S velikom zabrinutošću pratimo šta se događa u zalivu. Kongres će biti pod dodatnim pritiskom da sarađuje sa državama i administracijom u prevazilaženju ove tragedije i krize”, kazao je predsjednik Barak Obama.

“Britiš petroleum” tvrdi da spriječava izlivanje 15 hiljada barela nafte dnevno. Vladini zavničnici međutim procjenjuju da se dnevno i dalje izliva 12 do 25 hiljada barela nafte.

“Niko ko radi za mene neće davati netačne podatke i ja to nikada neću uraditi. Saopštavaćemo precizne cifre, šta su osnove naših prepostavki i njihov potencijalni ishod”, navodi Ted Alen iz američke Obalske straže.

Uprava za okeanografska i atmosferska istraživanja juče je potvrdila postojanje nafte ispod površine i to čak na udaljenosti od 260 kilometara od bušotine. Skot Porter je dugogodišnji ronilac koji proučava koralne grebene.

“Nakon svega što smo danas vidjeli, nisam siguran da će bilo šta, što bude prekriveno naftom, moći da preživi.”

Jedan od direktora “Britiš petroleuma”, Dag Satls, međutim naglašava da i dalje nema dovoljno dokaza.

“Mislim da to možda zavisi od toga kako definišete stvari. Razmotrio sam podatke i nismo pronašli značajnu koncentraciju nafte ispod površine.

Admiral Alen je u međuvremenu saopštio da će “BP” do naredne nedjelje biti u mogućnosti da izvlači i do 28 hiljada barela nafte dnevno, što je skoro dvostruko više nego sada.


XS
SM
MD
LG