Linkovi

Napredak u zaustavljanju izlivanja nafte


Američka vlada je saopštila da su podvodne naftne mrlje primjećene čak i na 230 kilometara od oštećene naftne bušotine “Britiš petroleuma”. Koncentracija nafte međutim, kako je navedeno, veoma je niska. Predsjednik Barak Obama je u međuvremenu, u intervjuu televiziji EN-Bi-Si, oštro govorio o ekološkoj katastrofi u Meksičkom zalivu, posle kritika koje mu se upućuju da je reagovao na krizu sa zakašnjenjem i neadekvatno.

“Britiš petroleum” pomoću improvizovnog poklopca izvlači najveće količine nafte do sada.

U protekla 24 sata, odnosno od ponoći pretprošle noći do ponoći sinoć, uspjeli smo da izvučemo 14 hiljada 842 barela nafte”, saopštio je Ted Alen iz američke Obalske straže.

Američki zvaničnici su u međuvremenu potvrdili prisustvo nafte ispod površine.

Uprava potvrđuje prisustvo veoma niske koncentracije nafte ispod površine na dubini do kilometra, na mjestima udaljenim 74 do 77 kilometara sjeveroistočno od bušotine i na još jednoj lokaciji 263 kilometra jugoistočno”, kazala je Džejn Lubčenko iz Uprave za okeanografska i atmosferska istraživanja.

U Meksičkom zalivu, sve češće se mogu primjetiti brodovi za prikupljanje nafte. Stanovnici se međutim pitaju zašto ih nema više.

“Želimo da kombinujemo brodove koji su na raspolaganju sa manjim plovnim objektima za prikupljanje nafte, čija je to glavna namjena. Oni se u velikom broju raspoređuju duž obale”, naglašava Alen.

“Britiš petroleum” je saopštio da je 20 hiljada ljudi i 2600 brodova angažovano na čišćenju naftne mrlje. Novo istraživanje pak pokazuje da Amerikanci negativnije ocjenjuju rekciju vlade na krizu u zalivu, nego na uragan Katrinu 2005. godine. Predsjednik Obama međutim odlučno brani napore svoje administracije.

“Bio sam na tom području prije nego što su analitičari čak obraćali pažnju na zaliv. Prije mjesec dana, razgovarao sam na kiši sa ribarima o mogućim razmjerama krize. Ne konsultujem se sa ekspertima zato što je ovo neka vrsta univerzitetskog seminara, nego razgovaram sa njima zato što možda imaju najbolja rešenja i da bih znao koga da isprašim.”

Naftna mrlja se i dalje širi Meksičkim zalivom, a spasioci pokušavaju da spasu ptice, koristeći čak i razblaženi detrdžent za suđe kako bi neutralisali naftu.


XS
SM
MD
LG