Linkovi

Obama: Kazna za odgovorne


Posle sastanka sa članovima komisije za istragu izlivanja nafte u Meksičkom zalivu predsednik Obama je izjavio da će odgovorni biti krivično gonjeni ukoliko se dokaže da su prekršili zakon. U medjuvremenu, skoro 7 nedelja posle eksplozije naftne platforme Britiš Petroleuma nafta se i dalje izliva dok se kompanija sprema da isproba još jedan metod za zaustavljanje izlivanja.

Prvog dana sezone uragana uloženi su novi napori za zaustavljanje izlivanja hiljada galona nafte dnevno u okean. Vlasnik naftne platforme na kojoj je došlo do eksplozije, Britiš petroleum, danas je, posle nekoliko neuspelih pokušaja, primenio novu metodu.

U okean je spušten podvodni robot, koji treba da preseče cev iz koje ističe nafta. Medjutim, kako se vidi na ovom snimku, posle odstranjivanja većeg dela oštećene cevi, sada se u okean izliva još više nafte, tačnije dovoljna količina da u roku od sat vremena napuni olimpijski bazen.

“Ako se sve bude odvijalo po planu, zaustavićemo curenje u roku od 24 sata”, najavljuje Dag Satls iz Britiš

Dakle, na odsečeni deo oštećene cevi će biti postavljena levkasta naprava, koja bi najzad trebalo da pomogne u odvodjenju nafte do tankera. Medjutim, ukoliko postavljanje nove cevi ne uspe, to bi moglo da dovede do još veće ekološke katastrofe.

“To bi moglo da nanese štetu bićima koja žive u močvarnom području, a koja su na dnu lanca ishrane, što bi onda uticalo na čitavu obalu”.

A postoje i drugi rizici.

Pritisak, npr. može da bude suviše jak što znači da nova cev neće moći da se postavi”, kađe Erik Smit, profesor na univerzitetu Tulejn.

Ukoliko neki od ovih pokušaja ne urodi plodom, izlivanje bi moglo da se nastavi do avgusta. BP procenjuje da će to biti dovoljno vremena da se napravi dodatna bušotina, a da se oštećena zauvek zapuši. Američki predsednik Barak Obama danas se sastao sa specijalnim timom koji je zadužen za ispitivanje uzroka i posledica ove nesreće, posle čega je izjavio da bi BP mogao krivično da odgovara zbog izazivanja ekološke katastrofe.

“Ako je prekršen zakon što je onda dovelo do smrti i uništenja, onda se zaričem da ćemo odgovorne izvesti pred lice pravde”.

Sa početkom sezone uragana, pojačala su se strahovanja da bi tzv. savršena oluja na kopno mogla da donese jak vetar, obilne kiše i naftu. Meteorolozi inače očekuju da ovo bude najgora sezona od 2005. godine kada je Katrina pogodila Nju Orleans, navodeći da će obalom južnog dela Sjedinjenih Država proći čak 23 oluje.Danas su naftne platforme i bušotine prirodnog gasa u Meksičkom zalivu počele da se zatvaraju jer su isparenja od nafte u okeanu počela da ugrožavaju živote radnika.

Britiš Petroleum je u međuvremenu izgubio više milijardi dolara zbog pada vrednosti svojih akcija posle najnovijeg neuspeha da zaustavi izlivanje nafte u Meksičkom zalivu. Vrednost akcija BP-a pala je za 15 odsto što znacci da je dnevni gubitak iznosio 23 milijarde dolara. Procenjuje se da je posle eksplozije naftne platforme u Meksičkom zalivu vrednost BP-a smanjena za najmanje 63 milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG