Linkovi

BP: Nova procedura da se zaustavi izlivanje


Izvršni direktor „Britiš petroleuma“, Robert Dadli, izjavio je da se kompanija uči na neuspešnim pokušajima da zaustavi izlivanje nafte u Meksički zaliv i da će naučene lekcije koristiti prilikom sledećeg pokušaja.

U intervjuu na televiziji „Foks“, Dadli je rekao da će prilikom sledećeg pokušaja roboti na dnu mora preseći cev iz koje ističe nafta i pokriti je levkastom napravom koja treba da prikuplja naftu. Dadli je objasnio da kompanija planira da pumpa zagrejanu morsku vodu prema oštećenoj bušotini, da bi i nafta koja stiže do površine imala višu temperaturu.

On je rekao da bi to trebalo da spreči formiranje leda u cevi, koji je omeo prethodni pokušaj zapušavanja pukotine. Funkcioner „BP-ja“ je dodao da postoji veća verovatnoća da će ovaj postupak biti uspešan, ali da ništa ne može da se garantuje. „BP“ je juče saopštio da najnoviji pokušaj zaustavljanja izlivanja nafte nije uspeo.

Procenjuje se da iz bušotine oštećene prošlog meseca dnevno kulja 12 do 19 hiljada barela, što je najveće zagađenje naftom u istoriji Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG