Linkovi

BP se brani od kritika


Kompanija Britiš petroleum brani se od kritika i kaže da čini sve što može da zaustavi isticanje nafte u Meksičkom zalivu. U današnjoj seriji televizijskih intervjua izvršni direktor Britiš petroleuma, Dag Satls, rekao je da su funkcioneri kompanije nezadovoljni što njihova nastojanja još nisu uspela da zaustave isticanje nafte i da se kompanija nada da će novi pokušaj u sredu biti uspešan.

U međuvremenu, administracija predsednika Obame kaže da će zauzeti oštriji stav prema Britiš petroleumu jer se ekološka situacija u Meksičkom zalivu pogoršava.

Nafta je sada prodrla najmanje 20 kilometara duboko u ekološki osetljivo močvarno područje Luizijane, a ovo je samo početak.

"Sram bio Obalnu stražu, Britiš petroleum… sve njih", kaže stanovnik Luizijane Bili Nansinger.

Stanovnici 250 kilometara dugog poteza obale Luizijane su na ivici nerava, kao i guverner te države, Bobi Džindal.

"Prošle nedelje radnici okruga Terabon čekali su tri dana na dozvolu da postave plutače. To je neprihvatljivo", rekao je Džindal.

Džindal se nada da bi podizanje barijera od peska moglo da zadrži naftu podalje od obale. Guverner je ljut na Vašington, koji je sa svoje strane ljut na Britiš petroleum, odgovoran za čišćenje nafte.

"Ako otkrijemo da ne rade ono što bi trebalo, sklonićemo ih ustranu i nastojati da sami osiguramo da se čini sve kako bi se zaštitili stanovnici obale zaliva," rekao je Salazar.

Tri člana Obaminog kabineta i nekoliko senatora danas će na licu mesta pratiti akcije Britiš petroleuma. Direktor te kompanije insistira da ona ulaže najveća moguća nastojanja da zaustavi neizmerene količine nafte koja kulja u zaliv.

"Moraćemo da preduzmemo sve tokom procesa čišćenja kako bi minimalizovali štetu i pružili zalivu svaku šansu da se povrati u pređašnje stanje", rekao je Satls.

Na žalost, isisavanje nafte uz pomoć tanje cevi sada daje upola slabiji rezultat nego pre samo nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG