Linkovi

Formirana komisija za naftnu mrlju


Formirana komisija za naftnu mrlju
Formirana komisija za naftnu mrlju

Predsednik Barak Obama je uspostavio dvostranačku komisiju koja treba da istraži izlivanje nafte u Meksičkom zalivu i napravi preporuke za budućnost. U svojoj jučerašnjoj radio poruci, predsednik Obama je kritikovao "bliske odnose“ energetskih kompanija i državnih agencija koje ih nadgledaju.

Obama je naglasio da službe koje prave propise moraju da učine više da bi se sprečile slične nesreće u budućnosti. Predsednica Agencije za zaštitu životne sredine Liza Džekson je otputovala danas na jug, da bi proverila rad svoje agencije.

Nafta je inače stigla do ekološki osetljivih močvara duž obale Lujzijane. Nadležni u toj državi kažu da razmatraju mogućnost pravljenja peščanih nasipa, koji bi sprečili dolazak nafte do same obale, ali stručnjaci kažu da nije izvesno da bi to bilo uspešno.

U međuvremenu, kompanija BP se priprema za novi pokušaj zaustavljanja izlivanja nafte, ovog puta nasipanjem velike količine gustog blata. Nadležni iz kompanije kažu da bi inženjeri mogli da isprobaju takav postupak u utorak. Izvršni direktor naftnog giganta, Dag Satls je izjavio da kompanija, ako pokušaj sa blatom propadne, verovatno ne bi mogla da prekine izlivanje sve dok se početkom avgusta ne završi rezervna bušotina za kontrolisano izvlačenje nafte.

XS
SM
MD
LG