Linkovi

Obama: Izlivanje nafte prioritet


Predsednik Barak Obama izjavio je da će i dalje predano raditi na tome da se ogromno izlivanje nafte u Meksičkom zalivu zaustavi, nafta ukloni i sve očisti.

Obama je u Beloj Kući izjavio da je trenutno najvažniji prioritet zaustavljanje izlivanja nafte i istakao da naučnici i stručnjaci koriste najbolju i najnoviju tehnologiju da bi zaustavili izlivanje što pre. Predsednik se danas sastao članovima kabineta i drugim zvaničnicima povodom izlivanja nafte.

Obama je takodje uputio oštre reči čelnicima naftne kompanije Britiš Petroleum, Transoušn i Halibarton koji su se početkom nedelje, na pretresu u Senatu, medjusobno optuživali za katastrofu. Obama je dodao da i federalna vlada treba da preuzme deo odgovornosti za incident.

On je rekao da će preduzeti korake da se, kako je rekao, raskine bliska veza naftnih kompanija sa agencijama koje ih regulišu. Predsednik je takodje najavio novo ispitivanje procedura za zaštitu okoline prilikom istraživanja nafte i gasa.

U medjuvremenu, istraživač sa univerziteta Perdju Stiv Verli izjavio je da je količina nafte koja se svakodnevno izliva u Meksički zaliv višestruko veća od pet hiljada barela nafte dnevno, kako je procenio Britiš Petroleum, i da na osnovu snimaka procenjuje da je riječ o 70 hiljada barela dnevno.

XS
SM
MD
LG