Linkovi

Neispravan zaštitni sistem na bušotini


Američki zakonodavci koji održavaju pretrese o velikom izlivanje nafte u Meksičkom zalivu kažu da je bilo problema sa jednim od ključnih bezbednosnih sistema u toj bušotini.

Predsednik odbora Predstavničkog doma za energetiku i trgovinu, Henri Veksman, rekao je tokom današnjeg pretresa da je u pomenutom sistemu nafta curela satima pre no što je platforma eksplodirala. Veksman, inače demokrata, takodje je rekao da je još jedna komponenta bezbednosnog sistema imala neispravan deo.

Demokrata Ed Marki kritikovao je odgovore predstavnika Britiš petroleuma i drugih umešanih kompanija, rekavši da su „na licu mesta smišljali odgovore“. On ih je takodje optužio za, kako se izrazio, riskantni naučni eksperment na dnu Meksičkog zaliva.

Predstavnici tri odgovorne kompanije - BP, Transoušn i Halibarton, svedočili su pred Odborom za energetiku Predstavničkog doma, pošto su u utorak, dajući iskaz članovima senatskog odbora, upirali prstom jedni u druge tražeći krivca za ekološku katastrofu.

Zakonodavci su nezadovoljni dosadašnjim odgovorima.

„Čini se da su svi odgovorni – BP kao krajnji operater, Transoušn kao vlasnik platforme i Halibarton koji je izvodio betonske radove“, ocenio je senator iz Nju Džersija, Robert Menendez.

„Ja čujem jednu poruku, a ona glasi –mi nismo krivi. Prebacivanje krivice nas neće odvesti daleko", rekao je senator iz Vajominga, Džon Baraso.

Duž obale Meksičkog zaliva, po prvi put, na obalu se nasukalo šest mrtvih delfina. Federalne vlasti ocenjuju da su životinje verovatno uginule zbog nafte, iako još nema zvanične potvrde. Kompanija BP izjavila je za ABC News da je smanjen pritisak nafte iz bušotine, iako u vodi možda ima više prirodnog gasa nego što se očekivalo.

Stručnjaci kažu da to predstavlja opasnost za sve koji rade na površini okeana jer, ukoliko ne budu oprezni, gas bi mogao da se zapali. BP pokušava da zaustavi izlivanje – druga konstrukcija spuštena je na morsko dno. Prethodna, veća konstrukcija nije uspela da zapuši bušotinu i kontrolisano usmeri naftu ka površini.

XS
SM
MD
LG