Linkovi

Ko je kriv za izlivanje nafte?


Nadležni iz „Britiš petroleuma“ i još dve kompanije povezane sa naftnom platformom koja je eksplodirala i potonula u Meksičkom zalivu, međusobno se okrivljuju za nesreću.

Direktori „Bi Pi-ja“, švajcarske kompanije „Transokean“ i američkog „Halibartona“, danas su svedočili pred senatskim Odborom za energetiku i prirodna bogatstva. Predsednik Upravnog odbora i i predsednik američkog ogranka „Britiš petroleuma“, Lamar Mekej, izjavio je da je njegova kompanija, koja je iznajmila bušotinu, odgovorna za troškove čišćenja istekle nafte, ali je rekao da je „Transokean“ odgovoran za radove na platformi.

Međutim, izvršni direktor „Transokeana“ Stiv Njumen tvrdi da su bušenje i konstrukcija bušotine završeni danima pre eksplozije 20. aprila. On je objasnio da je nesreća bila posledica „katastrofalnog oštećenja betona, armature, ili i jednog i drugog“, a da je za to odgovoran „Halibarton“. Predsednik „Halibartona“ Tim Probert je rekao članovima odbora da je njegova kompanija izvršila svoje obaveze u skladu sa uputstvima „Britiš petroleuma“.

Senator Džef Bingmen, predsednik senatskog odbora, otvorajaću pretres je istakao da je do nesreće došlo zbog „kaskade“ ljudskih, tehnoloških i zakonskih grešaka. Najviše rangirana republikanska članica odbora, Liza Murkovski, saglasila se sa Bingmenom i zatražila poboljšanje sistema da se slične nesreće ne bi ponovile. „Transokean“ je vlasnik bušotine, „Halibarton“ je izveo betonske radove, a „Britiš petroleum“ je iznajmio platformu i odgovoran je za bušotinu.

U eksploziji je poginulo 11 radnika, a izlivanje nafte preti da izazove ekonomsku i ekološku katastrofu u američkom delu Meksičkog zaliva. Javni pretresi se održavaju i u Nju Orleansu u Lujzijani.

U međuvremenu, „Bi Pi“ planira da pomoću nove konstrukcije pokuša da zatvori pukotinu iz koje se procenjuje da se dnevno izliva 795 hiljada litara sirove nafte. Nova konstrukcija je manja verzija kupole za prikupljanje dela nafte koja ističe, čije je prošlonedeljno postavljanje bilo neuspešno.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Barak Obama odredio sekretara za energetiku Stivena Čua da predvodi tim najviših državnih zvaničnika i naučnika koji odlazi u Hjuston na razgovor sa „Bi Pi-jem“ o izlivanju nafte, koje je kompaniju do sada koštalo 350 miliona dolara. Tom sumom su obuhvaćena i tri i po miliona dolara za isplatu 295 zahteva za obeštećenje za ekonomsku štetu, od ukupno 4700 koliko je do sada uloženo.

XS
SM
MD
LG