Linkovi

BP ponovo pokušava da spreči curenje nafte


Naftna kompanija „Britiš petroleum“ je saopštila da njeni inženjeri po drugi put pokušavaju da pomoću gotovo dva kilometra dugačke cevi sprovedu naftu koja kulja iz oštećene bušotine u Meksičkom zalivu.

Inženjeri danas pokušavaju da spoje cev sa oštećenom bušotinom, iz koje su istekle stotine hiljada litara sirove nafte u zaliv otkako je naftna platforma eksplodirala 20. aprila. Cev neće zaustaviti izlivanje, ali će sprovesti naftu do barže na površini.

„Britiš petroleum“ je juče saopštio da prvi pokušaj spajanja cevi i bušotine ispod vode nije uspeo, tako da inženjeri vrše određeno prilagođavanje. U međuvremenu, istraživači iz nacionalnog Instituta za podvodna istraživanja i tehnologiju, kažu da su otkrili ogromne podvodne džepove nafte, što nagoveštava da bi izlivanje moglo da bude daleko gore nego što se procenjuje.

List „Njujork tajms“ je juče objavio da su naučnici pronašli višestruke džepove nafte, među kojima je i jedan dužine 16 i širine gotovo pet kilometara. U izveštaju se ukazuje da nafta izdvaja kiseonik iz vode, što povećava brigu da bi najveći deo živih bića u moru u blizini tih naftnih džepova mogao da nestane.

Dok se „Britiš petroleum“ bori da prekine isticanje nafte, američka vlada traži od naftne kompanije da „hitno razjasni“ svoje obaveze u pogledu plaćanja obeštećenja za štetu od izlivene nafte. U pismu izvršnom direktoru „Bi Pi-ja“ Toniju Hejvardu, američki sekretar za prirodne resurse Ken Salazar i sekretarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano, ukazuju da javnost „ima pravo na jasno objašnjenje obaveza ‘Britiš petroleuma’“. Toni Hejvard je juče izrazio nadu da će isticanje nafte moći da se zaustavi za sedam do deset dana.

XS
SM
MD
LG