Linkovi

Inženjeri razmatraju naredni korak u obuzdavanju curenja nafte u Luizijani


Inženjeri razmatraju mogućnost još jednog pokušaja natkrivanja oštećene bušotine iz koje se izliva nafta u Meksički zaliv, posle neuspešnog prvog pokušaja pokrivanja pukotine velikom metalnom konstrukcijom.

Operativni direktor naftnog giganta „Britiš petroleuma“, Dag Satls, saopštio je da kompanija još nije izgubila nadu da će uspeti da zatvori pukotinu na oko 1500 metara dubine. Kristalasta materija nalik na čestice leda, zapušila je ventile na konstrukciji prilikom jučerašnjeg spuštanja na morsko dno.

Admiral američke Obalske straže Tad Alen, izjavio je da nadležni iz „Britiš petroleuma“ bez prekida rade na zatvaranju bušotine i sprečavanju ogromne prirodne katastrofe. „Britiš petroleum“ takođe pokušava da zaustavi izlivanje stotina hiljada sirove nafte dnevno, praveći dodatni bunar u koji bi se prelile rezerve nafte iz oštećene bušotine.

Međutim, kompanija kaže da će za to biti potrebno oko tri meseca. Nafta je počela da ističe posle eksplozije na naftnoj platformi 20. aprila, u kojoj je poginulo 11 radnika.

Za to vreme, na plažama na ostrvu Dofin u blizini južne obale Alabame, primećene su kuglice katrana, koje se sada analiziraju da bi se utvrdilo da li potiču od izlivene nafte. Nafta je stigla i do prirodnog rezervata na ostrvima Šandeler u blizini obale Lujzijane.

XS
SM
MD
LG