Linkovi

BP se nada da će brzo zaustaviti isticanje nafte

  • Vesti Amerike

Naftna kompanija „Britiš petroleum“ očekuje da će narednih dana uspeti da zaustavi isticanje nafte u Meksički zaliv.

Kompanija je danas saopštila da je uspešno pokrila manju pukotinu oštećene podvodne bušotine, ali da to nema uticaja na dve preostale pukotine. Iz oštećene bušotine svakodnevno ističu stotine hiljada litara sirove nafte.

Vodnik prve klase američke Obalske straže Brendon Blekvel, izjavio je za "Glas Amerike" da je začepljena pukotina najudaljenija od prvobitne bušotine. On je rekao da "Britiš petroleum“ sutra planira da počne transport velike komore koja treba da zatvori najveću pukotinu.

Kompanija je objasnila da će pomoću konstrukcije teške 98 tona skupljati isteklu naftu i cevima je dovoditi do površine, gde može da bude pretočena u šlep. Obalska straža kaže da je teško odrediti količinu istekle nafte, s obzirom da se ona neprekidno pomera. Glavnina naftne mrlje je 8 do 15 kilometara udaljena od obala Lujzijane.

Naftna kompanija „Britiš petroleum“ očekuje da će narednih dana uspeti da zaustavi isticanje nafte u Meksički zaliv. Kompanija je danas saopštila da je uspešno pokrila manju pukotinu oštećene podvodne bušotine, ali da to nema uticaja na dve preostale pukotine. Iz oštećene bušotine svakodnevno ističu stotine hiljada litara sirove nafte. Vodnik prve klase američke Obalske straže Brendon Blekvel, izjavio je za Glas Amerike da je začepljena pukotina najudaljenija od prvobitne bušotine. On je rekao da „Britiš petroleum“ sutra planira da počne transport velike komore koja treba da zatvori najveću pukotinu. Kompanija je objasnila da će pomoću konstrukcije teške 98 tona skupljati isteklu naftu i cevima je dovoditi do površine, gde može da bude pretočena u šlep. Obalska straža kaže da je teško odrediti količinu istekle nafte, s obzirom da se ona neprekidno pomera. Glavnina naftne mrlje je 8 do 15 kilometara udaljena od obala Lujzijane.
XS
SM
MD
LG