Linkovi

Obama objavio nove planove za istraživanje nafte

  • Vesti Amerike

Američki predsednik Barak Obama je objavio planove za otvaranje prostranih područja duž istočnih i južnih obala Sjedinjenih Država za istraživanje i otvaranje naftnih i gasnih bušotina.

Predsednik je objasnio da je to deo šire strategije preusmeravanja američke zavisnosti od fosilnih goriva i strane nafte na domaća goriva i čistu energiju. Tim planom se ukida zabrana otvaranja naftnih bušotina izvan Meksičkog zaliva, koja je bila na snazi više od 20 godina.

Borci protiv zagađenja se energično protive tom planu, kao i pojedini članovi Obamine Demokratske partije koji brinu o njegovom uticaju na životnu sredinu. Obama je rekao da odluka nije bila laka. On je ukazao da otvaranje bušotina treba da uravnoteži potrebu za neškodljivim domaćim izvorima energije sa zaštitom prirodnih bogatstava.

Predsednik je izrazio nadu da će opozicioni republikanci da podrže ovu akciju i podstaknu Kongres da usvoji zastali zakonski predlog o klimatskim promenama. Najveća nova područja koja će biti otvorena za eksploataciju su vode na oko 80 kilometara od američke istočne obale, koje se protežu od države Virdžinije na srednjem istoku, sve do Floride na jugu.

XS
SM
MD
LG