Linkovi

SAD osuđuju šokantan snimak


Američki sekretar za odbranu, Lion Paneta osudio video snimak koji je objavljen na internetu i nazvao ga "krajnje gnusnim" (arhiva)
Američki sekretar za odbranu, Lion Paneta osudio video snimak koji je objavljen na internetu i nazvao ga "krajnje gnusnim" (arhiva)

Sjedinjene Drtžave su osudile video snimak na kojem su prikazani američki marinci koji uriniraju na beživotna tela talibanskih boraca.

Sekretar za odbranu Lion Paneta je danas izjavio da je snimak "krajnje gnusan" i obećao da će odgovorni biti pozvani na punu odgovornost. Paneta je naredio Marinskom odredu i šefu međunarodnih bezbednosnih snaga u Avganistanu da pokrenu istragu. Sekretar za odbranu je danas razgovarao preko telefona sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem, koji je rekao da je njegova vlada "duboko uznemirena" zbog video snimka, za koji je naglasio da je "jednostavno nečovečan".

Portparol snaga NATO-a u Avganistanu, brigadni general Karsten Džakobsen, takođe je osudio snimak i dodao da su Sjedinjene Države već počele istragu, a da će Međunarodne snage učiniti sve što mogu da u njoj pomognu. Džakobson nije hteo da govori o mogućim dugoročnim posledicama snimka, ali je istakao da su takve stvari apsolutno protiv moralnih vrednosti koje zastupaju koalicione snage pod okriljem NATO-a.

Portparol Talibana je izjavio da je video snimak "šokantan", ali je dodao da ne misli da će poremetiti razgovore sa Sjedinjenim Državama. Pentagon je saopštio da nema razloga da dovodi u pitanje autentičnost snimka.

Ranije danas, Taliban je saopštio da je njegovo političko krilo spremno da otpočne pregovore o okončanju rata u Avganistanu.

U saopštenju poslatom elektronskom poštom ta grupa kaže da je pojačala napore za uspostavljanje mira u toj napaćenoj zemlji. Taliban je međutim takođe podvukao svoje protivljenje sadašnjem avganistanskom ustavu, dok je vladu koju predvodi predsednik Hamid Karzai nazvao marionetskom administracijom.

Do najnovijih događaja došlo je u trenutku kada se visoki američki diplomata Mark Grosman priprema da iduće nedelje predvodi jednu delegaciju u poseti Avganistanu, sa zadatkom da zadobije pristanak predsednika Karzaija za mirovne pregovore sa Talibanom.

Ranije ovog meseca, avganistanski Taliban je saopštio da je postigao preliminarni sporazum o otvaranju političkog predstavništva u Kataru, u Persijskom zalivu, što bi moglo da olakša otpočinjanje razgovora.

Američki funkcioneri takođe su nedavno saopštili da je Vašington spreman za početak mirovnih pregovora sa Talibanom i da bi takav sporazum mogao da obuhvati transfer talibanskih zatvorenika iz vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo, na Kubi.

XS
SM
MD
LG