Linkovi

Obama: Podrška arapskim reformama


Predsednik Obama govori o Bliskom istoku u Stejt departmentu, 19. maj, 2011.
Predsednik Obama govori o Bliskom istoku u Stejt departmentu, 19. maj, 2011.

Predsednik Barak Obama rekao je danas da je promovisanje demokratskih reformi na Bliskom istoku i sjeveru Afrike jedan od glavnih prioriteta Sjedinjenih Država. Obama je u govoru u Stejt Dipartmentu, u okviru kojeg je iznio novu američku strategiju prema arapskom svijetu, obećao novu pomoć državama u kojima su započeti demokratski procesi i istovremeno osudio napade na demonstrante u Siriji, Libiji i Bahreinu.

Predsjednik Obama je prije dvije godine na Bliskom istoku uputio svoju poruku o nadi i pomjenama.

Došao sam ovdje da bih zatražio novi početak u odnosima Sjedinjenih Država i muslimana širom svijeta, zasnovan na obostranom interesu i poštovanju.”

Danas je u Stejt Dipartmentu održao drugi važan govor o regionu u kojem su se, kako je kazao, u poslednjih šest mjeseci dogodile izuzetne promjene.

"Trg po trg, grad po grad, zemlja po zemlja. Ljudi su ustali kako bi zahtijevali osnovna ljudska prava. Dva lidera su napustila položaj i drugi će možda slijediti njihov primjer. Iako su te zemlje udaljene od naših obala, znamo da je naša budućnost povezana sa regionom, u ekonomskom, bezbjednosnom, istorijskom i vjerskom pogledu. Događaji poslednjih šest mjeseci pokazali su da strategije represije i diverzije neće više djelovati”.

Obama je poručio da Sjedinjene Države podržavaju političke i ekonomske reforme na Bliskom istoku i sjeveru Afrike

Naša podrška nije sporedan interes - danas jasno stavljam do zanja da je to jedan od glavnih prioirteta koji mora dovesti do konkretnih akcija, uz pomoć svih diplomatskih, ekonomskih i strateških sredstava kojima raspolažemo. Politika Sjedinjenih Država biće da promoviše reforme širom regiona i podrži tranziciju ka demokratiji.”

Uz podsjećanje da su demokratski napori počeli u Egiptu i Tunisu, za koje je najavio nove pakete pomoći, američki predsjedniik je naveo da Vašington mora da pruži podršku i zemljama u kojima tranzicija tek treba da se dogodi.

Nažalost, u prevelikom broju zemalja, na poziv za promjene uzvraćeno je nasiljem. Najekstremniji primjer je Libija gdje je Moamer Gadafi počeo rat protiv svog naroda, obećavajući da će ih loviti kao pacove.”

Sirija je takođe izabrala put ubistava i masovnih hapšenja, kazao je Obama i pozvao sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da, kako je naglasio, ili predvodi tranziciju ka demokratiti ili se skloni.

Predsjednik Obama osvrnuo se i na izraelsko-palestinski mirovni proces, ponovivši da se Sjedinjene Države zalažu za pregovore koji bi doveli do rešenja zasnovanog na koegzistenciji dve države. Obama je podržao i jedan od glavnih palestinskih zahtjeva.

"Vjerujemo da bi granice između Izraela i Palestine trebalo da budu zasnovane na onima iz 1967. godine, uz obostrano prihvatljive zamjene teritorija, kako bi se za obje države utvrdile bezbjedne i priznate granice.”

Obama, koji bi sjutra trebalo da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, priznao je međutim da je učešće Hamasa u palestinskoj vladi pokrenulo legitimna pitanja u Izraelu, među kojima je - i kako može da se pregovara sa grupom koja ne priznaje pravo te države da postoji.

Američki predsjednik je zaključio da vjeruje da uprkos uzajamnom neprijateljstvu i nepovjerenju, koje se prenosi generacijama, većina Izraelaca i Palestinaca želi da se okrene ka budućnosti, a ne da ostane zarobljena u prošlosti. “To je izbor” rekao je Obama, “koji lideri i narodi širom regiona moraju da naprave.”

XS
SM
MD
LG