Linkovi

Obama za kompromis nakon izbora


Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući
Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će nastojati da pronadje oblasti za saradnju sa republikancima, dan nakon što je opoziciona stranka ubedljivo pobedila demokrate na kongresnim izborima.

Obama je pobedu republikanskih kandidata nazvao „teškim porazom za demokrate“. Na konferenciji za novinare u Beloj kući, predsednik je izjavio da je američki narod očigledno frustriran zbog sporog otvaranja novih radnih mesta i ekonomskog razvoja.

Obama je priznao da će biti teško da svoje ciljeve ostvari bez podrške republikanaca i istakao da „željno očekuje“ da čuje njihove ideje o stimulisanju ekonomije i stvaranju novih poslova. Medjutim, dodao je da smanjenje poreza, na kome republikanci insistiraju, neće biti dovoljno da obezbedi ekspanziju kakva je potrebna Americi.

Predsednik SAD je obećao da će raditi još vrednije kako bi obezbedio konsenzus dve stranke, neophodan da bi se realizovale zakonodavne inicijative u Vašingtonu. Obama je rekao i da Amerikanci ne žele da politički lideri provedu naredne dve godine vodeći političku bitku od prethodne dve godine.

XS
SM
MD
LG