Linkovi

Oprečne ocene nove nuklearne strategije SAD


Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts i američka državna sekretarka, Hilari Klinton, obrazlažu novu američku nuklearnu strategiju
Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts i američka državna sekretarka, Hilari Klinton, obrazlažu novu američku nuklearnu strategiju

Prema novoj strategiji, Rusija i Kina se više ne smatraju za zemlje od kojih preti glavna nuklearna opasnost. Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, objašnjava:

"Ovom revizijom, sprečavanje nuklearnog terorizma i širenja te tehnologije stavlja se u vrh američke nuklearne politike. S obzirom na nastojanja Al-Kaide i Irana da steknu, a Severne Koreje da širi tu tehnologiju, taj fokus je adekvatan", rekao je Robert Gejts.

Prema novoj politici, uloga atomskog oružja u bezbednosnoj strategiji zemlje je smanjena. Ali američki funkcioneri ističu da to neće smanjiti sposobnost zemlje da brani sebe i svoje saveznike.

"Već generacijama, američka politika odvraćanja od napada sprečava širenje nuklearnog oružja osiguravanjem bezbednosti naših saveznika u NATO-u, na Pacifiku i drugde. Nova strategija omogućava da nastavimo sa tom stabilizujućom ulogom", istakla je Hilari Klinton.

Po prvi put, Sjedinjene Države kažu da neće upotrebiti atomsko oružje protiv zemalja bez nuklearnog oružja, koje poštuju sporazum o nuklearnoj proliferaciji, čak ako ih neka od njih napadne biološkim ili hemijskim oružjem. Iran i Severna Koreja ne spadaju u tu kategoriju.

Tom Kolina, iz vašingtonske Asocijacije za kontrolu naoružanja, kaže da je to pozitivan korak.

"Suština ovog dokumenta je okupljanje podrške drugih zemalja kako bi pomogle Sjedinjenim Državama u njihovoj kampanji zaustavljanja programa za razvoj takvog oružja u Iranu i Severnoj Koreji", kaže Kolina.

Ali drugi analitičari strahuju od suprotnog efekta. Metju Ban je ekspert za nuklearnu bezbednost na Univerzitetu Harvard.

"Čvrstorukaši u Pjongjangu i Teheranu, koji žele nuklearno oružje, sada imaju novi argument. Mogu da kažu - Sjedinjene Države skoro otvoreno priznaju da smo na njihovom nišanu pa moramo da imamo nuklearno oružje da bismo ih odvratili od napada", kaže Ban.

Prema novoj strategiji, ogroman nuklearni arsenal koji su Sjedinjene Države nagomilale tokom Hladnog rata, nije pogodan za zaštitu od terorističkih napada i neprijateljskih režima koji priželjkuju nuklearno oružje. Vašington će ipak zadržati svoje nuklearne podmornice, interkontinentalne balističke rakete i bombardere ali neće razvijati nove nuklearne bojeve glave niti nove vrste oružja, što će, prema kritičarima, oslabiti odbranu zemlje.

"Ako Amerikanci shvate šta se događa biće užasnuti", kaže predsednik Centra za bezbednosnu politiku, Frenk Gafni i dodaje, "mislim da će Amerikanci biti van sebe ako bilo ko napadne njihovu zemlju hemijskim ili biološkim oružjem i biće besni na bilo kog predsednika koji bi rekao - Nećemo kažnjavati one koji bi to mogli da urade, i to oružjem koje je možda moglo da ih odvrati od upravo takvog napada. To je bezobzirno i neodgovorno".

Iduće nedelje, lideri 47 zemalja razgovaraće u Vašingtonu o mogućnostima boljeg obezbeđivanja nuklearnog materijala, dok će u maju u Ujedinjenim nacijama u Njujorku biti održana međunarodna konferencija o jačanju Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG