Linkovi

Ugrožene dve nuklearke u SAD


Najveći šumski požar u istoriji Arizone prešao je u Nju Meksiko i preti glavnoj laboratoriji za nuklearno naoružanje, u Los Alamosu, 29. jun 2011.

Tri nuklearna postrojenja u SAD ugrožena su prirodnim nepogodama. Dve nuklearne centrale u državi Nebraski nalaze se na putu istorijske poplave reke Misuri, dok u državi Nju Meksiko šumski požar ugrožava najvažniju laboratoriju za nuklearno naoružanje. Uprkos zabrinutosti koju izražavaju neke grupe za praćenje nuklearnih aktivnosti, funkcioneri kažu da za sada nema razloga za uzbunu.

Nuklearka Fort Kolhun u Nebraski okružena je metar dubokom vodom izlivenom iz reke Misuri. Iako bi mogla da podnese poplavu od dva metra i više, preventivno je isključena iz mreže u aprilu. Stručnjaci kažu da reaktoru i nuklearnom gorivu ne preti nikakva opasnost.

Po obilasku elektrane šef Nuklearne regulatorne komisije Gregori Džekso rekao je da voda ne prodire u jezgro reaktora.

"Rizik da se nešto dogodi za sada je veoma mali", rekao je Džekso.

Ali grupe za praćenje nuklearnih aktivnosti upozoravaju da bi voda mogla da ugrozi sisteme za hlađenje reaktora, što bi dovelo do pregrejavanja i topljenja jezgra. Kevin Kemps je funkcioner grupe Bijond nuklear.

"Imaju zaštitu za još dva metra i to je sve. Ako padne neka jaka kiša, naiđe tornado ili pukne neka brana uzvodno, Fort Kalhun bi doživeo katastrofu", kaže Kemps.

Sto kilometara južnije poplava ugrožava i nuklearku Kuper, kraj gradića Hamburga. Vlasti smatraju da će njen visok položaj, vreće sa peskom i betonski zid od tri metara sačuvati elektranu od poplave.

"Moramo da uradimo sve kako bismo bili spremni, a sve nuklearke u Sjedinjenim Državama sagrađene su tako da budu bezbedne od istorijski najviše poplave", kaže Gregori Džekso.

Ali Kevin Kemps se ne slaže sa tim.

"Elektrana Kuper radi punom parom i tvrdi da ima još pola metra zida pre nego što bi prema propisima morala da se zaustavi. Rizik je u tome što je za potpuno zaustavljanje potrebno mnogo dana ili čak nedelja za hlađenje vrelog reaktorskog jezgra", kaže Kemps.

Istovremeno, na jugozapadu zemlje najveći šumski požar u istoriji Arizone prešao je u Nju Meksiko i preti glavnoj laboratoriji za nuklearno naoružanje, u Los Alamosu. Njen direktor Čarls Mekmilan zatvorio je ceo kompleks.

"Naša postrojenja i nuklearni materijal su bezbedni", rekao je Mekmilan.

Pomenuti požar i poplave ipak podstiču zabrinutost za osetljivost nuklearnih postrojenja na prirodne katastrofe. U maju, Nuklearna regulatorna komisija saopštila je da je samo 12 od 104 nuklearna postrojenja u Americi imalo probleme sa ispunjavanjem standarda bezbednosti. Ali u izveštaju koji je ove nedelje objavila neprofitna novinarska organizacija Pro publika, kaže se da je 60 od 65 nuklearnih elektrana imalo probleme sa opremom za vanredne situacije.

XS
SM
MD
LG