Linkovi

SAD: Pjongjang krši rezolucije UN-a


Raketa u Severnoj Koreji spremna za lansiranje, 10. april 2012.
Raketa u Severnoj Koreji spremna za lansiranje, 10. april 2012.

Sjedinjene Države ističu da planirano lansiranje severnokorejske rakete predstavlja "jasno i ozbiljno“ kršenje obaveza Pjongjanga iz rezolucija Saveta bezbednosti UN-a.

Predstavnik Bele kuće Džej Karni je danas rekao da će projektil, ukoliko bude lansiran, takodje dovesti u pitanje američku pomoć u hrani toj osiromašenoj zemji.

On je ukazao da će Sjedinjene Države raditi sa svojim saveznicima na narednim koracima ukoliko Pjongjang zaista bude lansirao raketu.

Ranije danas, zamenik direktora severnokorejskog svemirskog programa Riu Gam Čol izjavio je da je sve spremno za lansiranje satelita, možda već u četvrtak. On je odbacio optužbe da je lansiranje satelita zapravo prikriveni test balističkog projektila koji bi mogao da nosi nuklearnu bojevu glavu. Čol je takodje insistirao da ne postoji opasnost da odbačeni delovi rakete padnu na naseljena područja.

Medjunarodna zajednica je snažno kritikovala planirano lansiranje severnokorejskog satelita. Danas su japanski premijer Jošihiko Noda i britanski premijer Dejvid Kameron, koji je doputovao u posetu Tokiju, izrazili "duboku zabrinutost". Oni su apelovali na Severnu Koreju da odustane od svih nuklearnih i balističkih raketnih programa. Rusija i Kina su takodje izrazile zabrinutost.

Ranije danas, Sjedinjene Države i Južna Koreja su ponovo potvrdile predanost južnokorejskoj odbrani u svetlu planiranog lansiranja severnokorejske rakete.

XS
SM
MD
LG