Linkovi

Severna Koreja pristala na moratorijum


Državna sekretarka Hilari Klinton, ukazala da je pomenutim sporazumom predvidjeno „intenzivno praćenje situacije“ kako bi se obezbedilo da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija

Severna Koreja je pristala da suspenduje nuklearne probe, lansiranje dugometnih balističkih raketa i druge nuklearne aktivnosti, uključujući obogaćivanje uranijuma.

Američki i severnokorejski funkcioneri juče su istovremeno objavili tu vest. Do dogovora je došlo nakon prošlonedeljnih razgovora u Pekingu izmedju američkih i severnokorejskih funkcionera, svega dva meseca nakon smrti vrhovnog lidera Severne Koreje, Kim Džong Ila.

U Vašingtonu, Bela kuća je pozdravila to saopštenje nazvavši ga „pozitivnim prvim korakom“. Medjutim, naglašeno je da Sjedinjene Države očekuju da Severna Koreja sada sprovede svoje odluke u delo.

Predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova navodi da je Peking pozdravio, kako je rečeno, poboljšanje odnosa Vašingtona i Severne Koreje. Isti predstavnik je rekao da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u izgradnji mira i bezbednosti u regionu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton ukazala je da će se američki i severnokorejski timovi sastati u neposrednoj budućnosti kako bi razradili detalje plana o američkoj pomoći Pjongjangu od 240 hiljada tona hrane. Ona je ukazala da je pomenutim sporazumom predvidjeno „intenzivno praćenje situacije“ kako bi se obezbedilo da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija.

Bivši američki specijalni izaslanik za severnokorejsku politiku u administraciji predsednika Obame, Stiven Bosfod, izrazio je slično gledište u intervjuu za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG