Linkovi

Njujork Tajms: Propusti doveli do nemira


Njujork Tajms: Propusti doveli do nemira

Ugledni američki dnevnik "Njujork Tajms" tvrdi da su nemiri do kojih je dovelo paljenje kurana u bazi NATO-a u Avganistanu mogli da budu sprečeni u nekoliko navrata, ali da su propusti, loše procene i ignorisanje procedure u bazi u Bagramu doprineli da dođe do nasilnih anti-američkih protesta širom zemlje u kojima je stradalo najmanje 30 osoba, a odnosi dve zemlje pretrpeli ozbiljnu štetu.

"Njujork Tajms" navodi izjavu američkog zvaničnika koji je blizak zajedničkoj američko-avganistanskoj istrazi incidenta, koji kaže da bi najmanje šest osoba, povezanih sa paljenjem kurana, među kojima su i američki vojni lideri, a i jedan američki prevodilac, mogli da se suoče sa disciplinskom akcijom.

Dnevnik navodi da su oko nedelju dana pre incidenta, vojni zvaničnici postali zabrinuti da zatvorenici u pritvornoj ustanovi pored vazduhoplovne baze Bagram tajno komuniciraju putem zabeleški u knjigama iz tamošnje biblioteke. Kako prenosi "Tajms", dvojici avganistansko-američkih prevodilaca naređeno je da prođu kroz sve knjige i izdvoje one koje bi mogle da predstavljaju rizik za bezbednost. Prevodioci su izdvojili 1.652 knjige, među kojima i primerke kurana i drugih verskih knjiga.

Zvaničnik koji je blizak sa istragom, izjavio je za "Njujork tajms" da je trebalo skloniti knjige, a ne spaliti ih.

"Tajms" takođe navodi izjavu Mulavija Kalida Dada, člana Saveta Ulema, najuticajnijeg tela avganistanskih verskih lidera, koje je i samo sprovelo istragu incidenta. On je rekao da su neki avganistanski vojnici primetili verske knjige u kutijama i preneli to svom pretpostavljenom, ali dok je on svoju zabrinutost iskazao kod američkog kolege, knjige su već bile na putu ka peći za spaljivanje.

"Njujork Tajms" navodi da i američki i avganistanski zvaničnici veruju da vojnici koji su prevozili knjige do peći nisu znali arapski i nisu razumeli važnost svetih knjiga.

XS
SM
MD
LG