Linkovi

SAD oprezno pružaju podršku Iraku


Nasilje u Iraku u porastu. Bombaški napad u Bagdadu, 14. januar 2014.
Nasilje u Iraku u porastu. Bombaški napad u Bagdadu, 14. januar 2014.

Sjedinjene Države žele da pomognu iračkoj vladi da se bori protiv ekstremista poput onih koji su nedavno pregazili Faludžu i druge oblasti u pokrajini Anbar

Sjedinjene Države navode da su predane pomoći Iračanima da se bore protiv ekstremista ali da, za sada, neće pružiti obimnu vojnu pomoć koju je tražila vlada iračkog lidera Nurija al Malikija.

Sjedinjene Države su saopštile da žele da pomognu iračkoj vladi da se bori protiv ekstremista poput onih koji su nedavno pregazili Faludžu i druge oblasti u pokrajini Anbar.

Vašington ubrzava dostavu oko 100 projektila vazduh- zemlja tipa Helfajer, aerostatične balone i oko 10 malih dronova.

"Sve to ima za cilj da poveća vojnu sposobnost Iraka za efikasno osmatranje, kao i obaveštajnu sposobnost dok vodi borbe protiv Al Kaide", navodi portparol Pentagona, Bil Spiks.

Medjutim projektili Helfajer, koji mogu da se koriste samo za precizne mete, kao i dronovi veličine igračke, su daleko manje moćni od tenkova i Apači helikoptera koje Irak već dugo traži od SAD.

Sjedinjene Države su se žalile povodom, kako navode, Malikijeve oštre taktike protiv njegovih političkih protivnika.

Analitičar Tim Braun iz internet publikacije "globalsecurity.org" kaže da Vašington nema poverenja u Malikijevu vladu kad je u pitanju moćnije oružje.

"Sjedinjene Države su zabrinute da bi iračka vlada, bez adekvatne obuke, mogla pogrešno da upotrebi to oružje ili slučajno ili da ga koristi protiv drugih etničkih grupa, te vlada zabrinutost da Sjedinjene Države ne bi mogle strogo da kontrolišu tu tehnologiju", kaže Braun.

Irački ambasador u SAD, Lukman Al Faili, kaže da radi na tome da uveri američke lidere da popalju dodatnu opremu:

"Ključno pitanje koje bih sada pokrenuo sa Kongresom i drugima je 'Da li je Irak vaš saveznik?' Ako jeste, moramo da uživamo privilegije saveznika. Ako nije, šta treba da učinimo da postanemo saveznik", pita Al Faili.

Sjedinjene Države zahtevaju promenu ponašanja Malikijeve vlade, kaže analitičar Entoni Kordsmen iz Centra za strateške i medjunarodne studije.

"Ovo nije ponovno podizanje Al Kaide. To je šira reakcija na postojano sve represivniju i autoritarniju vladu, na hroničnu, sve obimniju zloupotrebu bezbednosnih snaga", smatra Kordsmen.

Američki funkcioneri navode da sam vojni materijal neće rešiti iračke probleme i usvajaju, kako navode, holistički pristup, koji kombinuje vojnu pomoć te savete i obuku za iračke funkcionere na ministarskom nivou.

Sjedinjene Države su isključile mogućnost slanja borbenih trupa. Od povlačenja 2011. medjutim, broj američkih vojnih savetnika u Iraku postojano je porastao na čak 200.
XS
SM
MD
LG