Linkovi

Seksualno zlostavljanje u američkoj vojsci


Seksualno zlostavljanje u američkoj vojsci

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da su nedavne optužbe za seksualno zlostavljanje, koje su iznele bivše i sadašnje pripadnice američke vojske, „veoma ozbiljno pitanje“, te da vojska apsolutno ne toleriše seksualne napade. Istovremeno, grupa sadašnjih i bivših članova američke vojske, u kojoj su većinom ali ne sve žene, podnela je tužbu u Virdžiniji, navodeći da su ih drugi vojnici seksualno zlostavljali, napadali i silovali za vreme aktivne službe.

Sedamanest sadašnjih ili bivših članova američke vojske, većinom žena, podnelo je zajedničku tužbu optužujući svoje kolege za silovanje i seksualno nasilje. Oni tvrde da su, kada su im ti incidenti prijavljeni, vojni komandanti izbegavali da reaguju, i naređivali im da nastave da služe sa svojim napadačima. Neke od žrtava pojavile su se na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Majla Hajder kaže da ju je silovao jedan kolega dok je služila u američkoj vojsci u Koreji 2002:

„Ljudi koji izvrše te zločine su seksualni manijaci, koji veoma dobro znaju da izaberu žrtvu, i koji imaju tendenciju da je ponovo napadnu. To je činjenica koja se ne priznaje unutar sistema Sekretarijata za odbranu, i tretira kao pitanje koje vojnici treba da rešavaju među sobom, a nije tako“.

U tužbi se navodi da se primenjuju razni oblici seksualnog zlostavljanja – od verbalnog nasilja do grupnog silovanja. Među optuženima su i sekretar za odbranu Robert Gejts i njegov prethodnik, Donald Ramsfeld, na osnovu tvrdnji da nisu učinili ništa u vezi sa ovim žalbama.

Na udaru: Robert Gejts
Na udaru: Robert Gejts

Bivši kapetan marinskog korpusa Anu Begvati kaže da je Pentagon više usredsređen na to da se žene i muškarci navedu da prijave seksualno zlostavljanje, nego što radi na tome da optužene izvede pred lice pravde. Begvati je danas izvršna direktorka Akcione mreže žena u vojnoj službi, grupe za zaštitu ljudskih prava.

„Kada je reč o kažnjavanju, u sudnici jedva da se pojavi svaki peti napadač. Većina prođe samo sa packom, umesto zatvorske kazne“.

U tužbi se navodi da su silovanje i seksualni napadi rasprostranjena pojava u američkoj vojsci. Kori Ćioka kaže da ju je 2005. godine silovao njen nadredjeni, dok je služila u Obalskoj straži. Ona ističe da komandanti nisu ozbiljno shvatili njene tvrdnje, i da su je primorali da radi sa napadačem.

„Komandanti nisu bili spremni da mi pomognu jer su pili sa tim čovekom, bio je njihov prijatelj, 'ortak'… Nekoliko puta sam tražila pomoć od drugih vodnika, i ta pomoć mi je uskraćena. Čak i kada su drugi vojnici molili da me sklone od njega, i dalje me nisu zaštitili“.

Pentagon veruje da 80 odsto žrtava seksualnih napada ne prijavi taj zločin. Na osnovu tih brojki, Akciona mreža žena u vojnoj službi procenjuje da je više od 16.000 pripadnika vojske bilo žrtva seksualnog napada u toku 2009.

Na pretresu koji je održan u sredu, sekretar Gejts rekao je članovima američkog Kongresa da Pentagon „apsolutno ne toleriše“ seksualne napade, te da vojska ulaže veće napore da sudski goni odgovorne.

„Procenat ovakvih slučajeva pred vojnim sudom porastao je sa 30 nad 52 odsto. To znači da napredujemo, ali činjenica je da stanje još nije kako treba da bude. Ovo je izuzetno ozbiljno pitanje i mi i dalje radimo na njemu“.

Gejts kaže da je Sekretarijat za odbranu proširio svoj tim pravnih branilaca za žrtve seksualnih napada sa 300 na 3.000, te da su ti pravnici stacionirani u svakoj američkoj vojnoj bazi ili pogonu na svetu.
XS
SM
MD
LG