Linkovi

Vlada SAD odobrila tajne vojne aktivnosti


U izveštajima američkih medija se navodi da je američka vojska odobrila širenje tajnih operacija na Bliskom istoku, u oblasti Roga Afrike i u centralnoj Aziji, kako bi osujetila aktivnosti terorističkih grupa u tim regionima.

U izveštajima se navodi da je šef američke centralne komande, general Dejvid Petreus, prošlog septembra potpisao tajnu direktivu kojom se odobrava slanje američkih specijalaca u prijateljske i neprijateljske zemlje medju kojima su Iran, Saudijska Arabija, Jemen i Somalija.

Tu informaciju prvo je preneo Njujork Tajms. U izveštaju se navodi da bi se tim naredjenjem dopustile izvidjačke operacije koje bi moglo da pomognu u američkim vojnim napadima na Iran ukoliko dodje do porasta zategnutosti oko nuklearnog programa Teherana.

Funkcioneri sekretarijata za odbranu takodje su izjavili za Njujork Tajms da bi novim naredjenjem bile omogućene sistematičnije i dugoročnije tajne operacije nego u prethodnim administracijama.

Funkcioneri su rekli medijima da je cilj tih programa da se uspostavi mreža kontakata i veza sa lokalnim bezbednosnim snagama koje bi mogle da "prodru, poremete, poraze ili unište“ al Kaidu i druge ekstremističke grupe.

XS
SM
MD
LG