Linkovi

Pristup američke administracije neuhvatljivom miru na Bliskom istoku


Državni sekretar Tilerson uverava saveznike da su SAD predane Blisko isgtočnom mirovnom procesu uprkos priznavanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela
Državni sekretar Tilerson uverava saveznike da su SAD predane Blisko isgtočnom mirovnom procesu uprkos priznavanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela

Uprkos oštroj kritici Arapskih i pretežno muslimanskih zemalja zbog odluke da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, administracija predsednika Trampa naglašava da je predana bliskoistočnom mirovnom procesu. Koji su širi okviri onoga što zvaničnici administracije opisuju kao novi pristup neuhvatljivom miru i stabilnosti u regionu?

Bez obzira na promenu u dugoročnoj američkoj politici prema Jerusalimu, američki državni sekretar Reks Tilerson je u Briselu rekao da Sjedinjene Države i dalje veruju “da postoji dobra prilika da se postigne mir”, između Izraelaca i Palestinaca.

“Predsednik je veoma predan bliskoistočnom mirovnom procesu. On ima tim, koji je formirao praktično čim je preuzeo položaj u Beloj kući. Taj tim veoma vredno radi na novim pristupima mirovnom procesu. Oni su tiho angažovani sa mnogima u regionu u vezi sa tim procesom”.

Povremeno su se čuli izveštaji da se Tilerson ne slaže sa liderom tog tima – predsednikovim visokim savetnikom i zetom Džeredom Kušnerom. Kušner je nekoliko puta bio u regionu, nastojeći da sastavi nacrt mirovnog plana.

Pre Trampovog saopštenja o Jerusalimu, Kušner je rekao da je predsednik jednom već dokazao skepticima da nisu u pravu, kad je pobedio na izborima i da planira da to ponovo učini.

“Predsednik je ponovo ubacio mir u razgovore i to je nešto zbog čega smo veoma ponosni, jer zaista mislimo da je mir dostižan i verujemo da postoji mnogo razloga zašto je ovo pravo vreme i zašto bi sada trebalo da se desi”.

Palestinski zvaničnici i drugi arapski lideri upozorili su predsednika da ne menja decenijama dugu američku politiku prema Jerusalimu, rekavši da će to verovatno izazavati nasilje.

Džejms Zogbi sa Arapsko-američkog instituta kaže.

“Ne želite da dodajete so na ranu, jer će biti posledica. Neću reći da je ovo kraj mirovnog procesa, niti da diskvalifikuje Ameriku ka pregovarača, jer pod jedan, Amerika je već diskvalifikovana kao pregovarač, a mirovni proces ne postoji”.

Zogbi i drugi navode da je Tramp promenio dugoročnu američku politiku kako bi održao obećanje, koje je tokom kampanje dao svojoj bazi religioznih birača.

Demokratski senator i lider manjine u Senatu Čak Šumer kaže da podržava odluku da se prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela - u SAD i širom sveta, što je duboko emotivno pitanje koje prevazilazi stanačke linije.

XS
SM
MD
LG