Linkovi

Palestinci traže "pojašnjavanje" američke pozicije


Savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Abe Rabo, izjavio je da Sjedinjene Države moraju da „pojasne“ svoju poziciju o spornim pitanjima, pre nego što Palestinci pristanu na direktne mirovne pregovore sa Izraelom.

Rabo je tu ocenu izneo posle Abasovog susreta sa američkim izaslanikom za Bliski istok, Džordžom Mičelom, u Ramali. Mičel se vratio u region pre nekoliko dana na novu rundu indirektnih pregovora, a u petak se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Netanjahu je nagovestio da je spreman za direktne pregovore, ali je Abas istakao da takvi pregovori ne mogu da se odigraju dok se ne ostvari napredak po pitanju granica i bezbednosti. Jordanski dnevnik Al-Gad u današnjem izdanju objavio je intervju sa predsednikom Abasom, koji je izjavio da, pre početka direktnih pregovora, Izrael mora da dozvoli „trećoj strani“ da obezbedjuje granice buduće palestinske države.

Danas će pojas Gaze posetiti i komesarka EU za spoljnu politiku, Ketrin Ešton, što predstavlja najvišu posetu nekog zapadnog diplomate od kada je Izrael ublažio blokadu palestinske teritorije. Kasnije ovog meseca, ministri inostranih poslova Italije, Nemačke, Francuske, Španije i Britanije najavili su posetu Gazi.

Ketrin Ešton i diplomate EU neće se, medjutim, sastati sa predstavnicima islamističkog pokreta Hamas koji kontroliše tu teritoriju od 2007.

XS
SM
MD
LG