Linkovi

Obama i Kalderon o imigraciji


Imigracija je bila glavna tema bilateralnih razgovora američkog predsednika Baraka Obame i meksičkog predsednika Felipe Kalderona, s posebnim naglaskom na novom spornom zakonu Arizone.

Predsednici Obama i Kalderon su se posle gotovo dvočasovnog razgovora, obratili novinarima u Ružičnjaku Bele kuće. Obama je rekao da je moguće da se novi zakon Arizone primeni na diskriminatorni način i da bi njegovo sprovođenje moglo da bude nezgodno.

Ipak, on je objasnio da shvata da zakon odražava nezadovoljstvo zbog neuspeha federalne politike da reši problem ilegalnog useljavanja preko američko-meksičke granice. Obama i Kalderon su rekli da su se saglasili da napori moraju da se ulože na obe strane granice da bi useljavanje bilo bezbedno, mirno i zakonito.

Američki predsednik je dodao da će biti neophodna dvostranačka saglasnost za usvajanje sveobuhvatne imigracione reforme u Kongresu. On je objasnio da bi takav zakon trebalo da obuhvati i osiguranje granica i obračun sa kompanijama koje privlače i eksploatišu ilegalne radnike kao jeftinu radnu snagu.

XS
SM
MD
LG