Linkovi

SAD: Dan sećanja na pale borce


Motorciklisti se skupljaju pred početak "Kotrljajuće grmljavine", godišnje ceremonije vožnje motorima u znak sećanja na borce nestale u akciji tokom brojnih ratova, 29, maj, 2011.

Amerikanci ovog vikenda obeležavaju Dan sećanja, praznik posvećen žrtvama svih ratova, ispunjen svečanostima, paradama, sportskim događajima i izletima. Poslednji majski ponedeljak svake godine je Dan sećanja, vreme za polaganje cveća na grobove vojnika i odavanje počasti američkim mladićima i devojkama koji su dali život služeći svojoj zemlji.

Na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, u predgrađu Vašingtona i mnogim nacionalnim grobljima, dobrovoljci stavljaju na svaki vojnički grob američku zastavicu. Hiljade motociklista iz nacionalne grupacije nazvane „Kotrljajuća grmljavina“, organizuju svečani dolazak u prestonicu, da bi skrenuli pažnju na probleme ratnih veterana i podsetile na vojnike koji se vode kao nestali u akciji.

Sekretar za odbranu Robert Gejts i načelnik Združenog generalšataba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, treba da održe govore okupljenim motociklistima. Javni televizija i radio će prenositi uživo večerašnji koncert sa Nacionalnog mola, na kojem će nastupiti i penzionisani armijski general i bivši državni sekretar Kolun Pauel i druge javne ličnosti.

XS
SM
MD
LG