Linkovi

Brak prevaziđena institucija?

  • Vesti Amerike

Oko 40% Amerikanaca smatra da je brak prevaziđen

Jedan novi izveštaj besprofitnog istraživačkog centra Pju i magazina "Tajm" pokazuje da sve veći broj Amerikanaca veruje da je brak prevazidjen.

Rezultati danas objavljene ankete ukazuju da gotovo četiri od svakih deset Amerikanaca - odnosno 39 odsto - kaže da brak više nije neophodan u današnjem društvu. Magazin "Tajm" navodi da je 1978, kada je Amerikancima poslednji put postavljeno pitanje da li je brak prevazidjen, samo 28 odsto odgovorilio pozitivno.

Isti izveštaj potvrdjuje da je manje verovatno da će se venčati siromašni nego oni sa fakultetskim obrazovanjem i dobrim prihodima, mada stopa brakova opada širom američkih društveno-ekonomskih grupa.

Istraživači su takodje naveli da promena stava prema braku ima uticaja na američke porodice i da gotovo jedno od svako troje dece živi sa jednim roditeljem ili sa roditeljima koji nisu venčani.

Uprkos tome, Amerikanci koji su učestvovali u anketi navode da su optimističniji povodom budućnosti braka i porodice u Sjedinjenim Državama nego što su prema budućnosti ekonomije ili obrazovanja u zemlji.

XS
SM
MD
LG