Linkovi

Grupa kongresmena osporava akciju u Libiji


Grupa kongresmena osporava akciju u Libiji
Grupa kongresmena osporava akciju u Libiji

Dvostranačka grupa američkih zakonodavaca je uložila prigovor protiv odluke predsednika Baraka Obame da preduzme vojnu akciju u Libiji bez zvaničnog kongresnog ovlašćenja.

Deset članova Predstavničkog doma je danas podnelo zahtev za pokretanje postupka. Među njima su demokrata iz Ohaja Denis Kusinič i jedan od republikanskih kandidata za predsedničku nominaciju, Ron Pol iz Teksasa. Kusinič je izjavio da on i njegove kolege smatraju da je prekršen zakon Sjedinjenih Država. Zvaničnici u Beloj kući su saopštili da pripremaju odgovore na „ceo niz pitanja“ o ulozi Sjedinjenih Država u misiji NATO-a.

Predsedavajući Predstavničkog doma, Republikanac Džon Bejner, pokrenuo je u utorak to pitanje u pismu Beloj kući. On je oštro kritikovao predsednika Obamu što je naredio vojnu akciju u Libiji bez prethodnog odobrenja Kongresa.

Zvaničnici Bele kuće najavili su da spremaju odgovore na "čitav niz pitanja" u vezi sa ulogom Sjedinjenih Država u misiji podrške libijskim pobunjenicima koju sprovodi NATO. Oni su nagovestili da će njihov izveštaj Kongresu uključiti i pravnu analizu koja će pokazati da je predsednik Obama delovao u skladu sa takozvanim zakonom o ratnim ovlašćenjima, koji je Kongres usvojio 1973. godine. Prema tom, zakonu predsednik mora da obevesti Kongres u roku od 48 sati nakon početka svake akcije američkih oružanih snaga. Medjutim, vojna akcija mora da prestane u roku od 60 dana ukoliko je Kongres u medjuvremenu ne odobri. Predsednik Obama je obavestio Kongres u martu o svojoj odluci da preduzme vojnu akciju u Libiji, ali nije tražio kongresno odobrenje. Sjedinjene Države pružaju podršku vazdušnim napadima NATO-a protiv snaga libijskog lidera Moamera Gadafija.

U međuvremenu, Gadafijeve snage bombardovale su pobunjeničke položaje u regionu Zapadnih planina, a pobunjenici su prethodno napredovali prema prestonici Tripoliju.
Pobunjenici su napravili prodor od lučkog grada Misrate prema Zlitanu, oko 135 kilometara istočno od Tripolija i drže svoje položaje. Agencija „Asošijeted pres“ izveštava da pobunjenici kažu da su dobili instrukcije od NATO-a da ne menjaju položaj uoči očekivanog bombardovanja obližnje Dafnije.

XS
SM
MD
LG