Linkovi

Kodak traži zaštitu od bankrotstva


Kodak traži zaštitu od bankrotstva

Američka kompanija „Istmen kodak“, već više od jednog veka sinonim za fotografiju, podnela je zahtev za zaštitu od bankrotstva, u senci tehnologije čijem nastanku je sama doprinela.

Kompanija osnovana pre 132 godine, koja je svojevremeno dominirala foto i filmskom industrijom, nije imala profit od 2007. Privlačnost njenih filmova i fotoaparata je prevazišla digitalna fotografija. „Kodak“ je danas saopštio da kompanija i njene američke filijale podnose zahtev za zaštitu od bankrotstva.

Navodi se da u to nisu uključene filijale u inostranstvu. Kompanija kaže da je pripremila plan za dobijanje kredita od banke „Sitigrup“ u iznosu od 950 miliona dolara, koji će joj omogućiti da se reorganizuje. Plan se zasniva na proizvodnji štampača i drugih nefotografskih artikala.

Najveća ironija je to što je upravo „Kodak“ prvi razvio tehnologiju digitalne fotografije. Sada, daleko zaostavši za konkurentima, kompanija prodaje svoje tehnološke patente da bi opstala.

Kompanija zaslužna za, na primer, prve snimke načinjene na Mesecu, proteklih godina je zatvorila hiljade radnih mesta, a očekuje se da će tokom reorganizacije nastaviti da otpušta radnike. Od svog vrhunca sa 145 hiljada radnika tokom 1980-ih, „Kodak“ danas zapošljava svega 19 hiljada.

U Ročesteru u državi Njujork, gradu u kojem je sedište „Kodaka“ i koji je zavisio od kompanije, broj zaposlenih je sa 60 hiljada pao na svega sedam hiljada. Izvršni direktor Antonio Perez je danas izjavio da je zahtev za zaštitu od bankrotstva „neophodan korak i nešto što je moralo da se uradi u korist ‘Kodakove’ budućnosti“.

XS
SM
MD
LG